lördag 19 maj 2012

Morotssådd

Idag har jag sått morötter. Morotsfrön doftar otroligt gott, stick ner näsan i en påse så får du känna. Blommigt och somrigt :-) I år blev det FlyAway, som är resistent mot morotsfluga men också väldigt god, Sugarsnax - en supersöt, supertidig delikatessmorot, Amsterdammer 2 och den lila moroten Purple Haze.

Några av mina vänner förstår inte hur man kan så morötter, när de finns att köpa för 2.-/kg sensommar/höst. Men morötter sår man inte för ekonomisk vinning - utan för det kulinariska nöjets skull. Det är fantastiskt gott att gå och dra upp hemodlade morötter och knapra i sig. Barnen bevakar morötternas tillväxt som små hökar.

Morötter kan man så april-midsommar och vara säker på en bra skörd. Morötter vill ha lucker och djup jord, så att de kan sträcka ut sig och bli långa. Eftersom jag har tung lerjord odlar jag dem i dubbla pallkragar med kompost & köpejord. Morötter kan också sås sent på hösten. Dra upp en 1-2 cm djup fåra, märk ut den och vänta tills det fryser. Lägg i fröna och täck med köpejord på påse. Här gäller att du rensat bädden från ogräs på hösten, eftersom du inte kan gräva runt i den på våren. Dessa morötter gror sedan på våren innan du ens har funderat på att börja så, och du får rekordtidig skörd. Så inte för tidigt på hösten bara, du vill inte att de gror på hösten och dör under vintern.

När morötterna fått sin rätta färg är det bara att börja knapra, oavsett storlek. Ta varannan morot så gallrar du samtidigt som du får fräscha primörer. Bon appetit!

onsdag 16 maj 2012

Stora vår-racet har börjat


Stora vår-racet har börjat nu, nya lökväxter slår ut varje dag. En sällsamt fin kombination visade sig vara den rosa pärlhyacinten, Muscari aucheri 'Pink sunrise' och Vit hornlilja, Fritillaria bucharica. De står i en upphöjd rabatt i halvskugga och har klarat vintern helt utan förluster.

Fulsnygga Fritillaria imperialis aureomarginata - den variegerade kejsarkronan, blir lite ormformad i en slänt visar det sig. Elegantare i vanliga fall - denna planta ser ut som en orm som anfaller :-) Blommar 3-4 veckor, och är snygg i bladverket från 1 april.