fredag 14 juni 2013

When it rains it pours - Squashkaka, zuccinikaka

Idag regnar det VERKLIGEN. Samma känsla av överflöd får man lätt när det gäller skörd av hemodlad squash/zuccini. När sommarvärmen väl infunnit sig, så att plantorna trivs och sätter fart, då brukar man dränkas i frukt. Det är underbart, men kreativiteten tar lätt slut när det gäller att använda godsakerna.
Jag brukar göra denna underbara squashkaka. Den ska inte göras på vintersquash eller pumpa, utan på sommarsquash, som också kallas zuccini. Tefatssquash fungerar också ypperligt att använda. Idag har det ännu inte hunnit bli någon egen skörd, så jag gör kaka på köpesquash från Coop, så god är den. Kakan, alltså ;-)


Squashkaka, zuccinikaka
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1 dl cacao
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 tsk kanel
2 ägg
1 3/4 dl rapsolja/solrosolja
3,5 dl riven squash/zuccini. Jag kramade INTE ur något vatten.
45 g hackade valnötter - ganska stora bitar

1. Smörj & bröa en rund form med löstagbar botten
2. Rör ihop mjöl, socker, cacao, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel i en skål
3. Rör i äggen och oljan  tills du har en jämn smet
4. Blanda i zuccini och valnötter, så att de blir jämnt fördelade i smeten.
5. Häll smeten i formen.
6. Grädda ca 50 minuter i 175 grader varm ugn. Man ska kunna sticka i kakan utan att stickan blir kladdig när den är färdiggräddad.
7. Låt kakan svalna.
8. Glasera kakan om du vill. Jag smälte 50 g smör, blandade i 100-150 g hackad choklad så den smälte och bredde på. Måste få stelna innan man skär upp. Skulle kunna funka med "kärleksmumstopping" på florsocker och kakao också.

måndag 3 juni 2013

I maskrosornas tid

Maskrosornas tid... de blommar så vackert! Barnen tar in dem i stora buketter, bin och humlor njuter av de matrika blommorna och hönsen hoppar högt av glädje när de får smaska maskrosblad. Grannen jagar sina maskrosor med en hängivenhet som är nästan skrämmande. Men han ska inte använda dem till något. De får bara. INTE. FINNAS.
Jag surfade recept och hittade några på maskrosmarmelad. Man skulle pilla ut alla kronblad, och låta dem dra i hetvatten tillsammans med lime tills det svalnat. När det svalnat smakade det ...bara lime. Det kanske stått för kort tid? Tänkte jag, och ställde tillbringaren i kylen över natten. Silade av maskrosorna och smakade igen. Fortfarande bara citrus. I detta stadie skulle man koka vätskan med syltsocker, men jag hällde ut den igen. Det känns ju inte som någon idé att göra en maskrosmarmelad som inte smakar av blommor! Detta blir bara en förtäckt citrusmarmelad. Vilken besvikelse!
Jag har provat att så rosa maskrosor och rödbladiga maskrosor. Den förstnämnda är vacker, den andra ...intressant! Bägge mindre härdiga och mindre spridningsvilliga än de gula - tyvärr. Men de är lättsådda och blommar samma sommar. Taraxum pseudoroseum och taraxum rubrifolium. Jag har frön till dem i webshopen ibland: www.fron-och-sant.se. Sök på maskros.