söndag 15 september 2013

Paprikamarmelad med chili

Har du haft tur med paprikaodlandet, eller skördat billiga paprikor i mataffären, så kan du göra god marmelad! Det är de gula, söta paprikorna du vill använda. Skölj ett kilo gula paprikor, lägg dem på bakplåtspapper, och kör dem i ugnen på grillfunktionen. När ena sidan är svart och skalet börjat se pösigt ut, så vänder du på dem. När även denna sida ser svartnad ut (som på bilden) så tar du ut dem från ugnen och lägger dem i en plastpåse. Låt påsen vara öppen och lägg dem på köksbänken att svalna.
Efter några timmar, när paprikorna svalnat, drar du av skalet med fingrarna, öppnar dem och sköljer bort fröna. Kvar får du ett gult fast fruktkött. Det lägger du i matberedaren, och kör tills du har en slät kräm. Hacka två röda, medelheta chilipepparfrukter. Jag använde Gusto Purple. Ställ en bra syltkastrull på din hushållsvåg, nolla den, och häll i paprikasmet och finhackad chili. Sedan väger du upp lika mycket syltsocker, genom att nolla vågen igen och hälla tills den visar samma siffror. Koka i 5 minuter och häll upp på rena burkar. Tada! Gott både till rostat bröd på morgonen och till ostbrickan.