lördag 29 mars 2014

När är det dags att så?

Tidpunkt för sådd beror dels på var du bor och dels på vad det är för växt, och hur den skall användas. Samt vad du har för förutsättningar. Testa dig fram!

Många växter kan sås på flera olika sätt. Sallat kan till exempel både direktsås, eller förodlas inomhus eller i växthus eller varm-/kallbänk.
Vilket man väljer beror på vad man har för utrymmen inne och ute. Har du ett stort grönsaksland så sår du direkt i jorden. Täck med fiberduk, inga sådder tål att torka ut. Fiberduken skyddar även mot nattfrost, om du sår tidigt. De flesta sorter av sallat gror vid så låg jordtemperatur som 5 grader - däremot inte vid höga temperaturer!

Har du ont om plats i grönsakslandet, men plats inne eller i växthus eller varm/kallbänk, så kan du så där. Sedan planterar du ut småplantor, med rätt plantavstånd, i grönsakslandet. Om du alltid har några sallatsplant på gång så kan du sätta ut en ny liten planta när du skördat ett huvud.

Året runt
Basilika, pelargoner och chilipeppar till exempel kan egentligen sås året om, då de trivs bra i en kruka i rumstemperatur. Det man får tänka på är att ge extraljus under årets mörkaste månader. Den angivelse som står på fröpåsarna syftar till odling/skörd/blomning i trädgården under sommaren.

Tomatsådd
Tomater sår många alldeles för tidigt. Det gäller att kunna ta hand om plantorna på ett bra sätt tills det är dags att sätta ut plantan på sin slutliga växtplats utomhus eller i växthus.
Vem har inte haft söderfönstret fullt med meterhöga rangliga plantor och minusgrader på nätterna utomhus?

Tomater vill ha en nattemperatur på MINST 8 plusgrader när man planterar ut dem. Det innebär att man måste ha en värmefläkt/frostvakt i växthuset som inte bara håller frostfritt utan dessutom värmer litegrann.
Ska man odla sina tomater utomhus så får man vänta med utplantering till efter sista frostnatt på våren. Runt nationaldagen brukar jag räkna med här där jag bor. SMHI har information på sin webbplats.

En tomatplanta av en högväxande tomatsort 4 veckor efter sådd är ca 30 cm hög om den stått tillräckligt ljust. Plantera gärna “ner” den varje gång du omplanterar till en större kruka - dvs sätt plantan under jord ända upp till nedersta bladparet. Då skjuter stammen rötter. Plantan får kraftigare rötter - och tar mindre plats inomhus.

Flera skördar på samma plätt
Har du provat att använda grönsakslandet till flera skördar per år? I en ruta(eller pallkrage) sår du kanske spenat i april-början av maj. I juni, när du skördat spenaten, planterar du ut t ex gurka eller bönor som du förodlat inne. Du som bor i norr kanske får ge dig nu, men vi i Stockholmstrakten och nedåt sår dessutom machésallat i september. Genom att anteckna hur lång tid det tar hos dig från sådd till skörd av olika växter, och lära av det, kan du förlänga din odlingssäsong.

Läs på! Så inser du att du kan få hemodlade sockerärtor mycket tidigare än du trodde var möjligt... De gror nämligen redan vid en jordtemperatur på 5 grader, och skyddas mot lätt frost av fiberduk eller ett lock till dina pallkragar. T ex “Handbok för köksträdgården” av Lena Israelsson är en guldgruva för dig som vill odla din egen mat.

onsdag 26 mars 2014

Första narcissen att blomma är Påskliljan 'Rijnvelds early sensation'

Årets första narciss slog ut idag, 26 mars. Ifjol blommade den lagom till påsk, som då var i slutet av mars. Det snöade på den, töade, och den brydde sig inte nämnvärt.
'Rijnvelds early sensation' hör till de tidigaste i hela narcissvärlden, och blommar i England och Holland redan i januari-februari. Planterar den gör man i september-december.

måndag 24 mars 2014

Sniglar!

Nu har de börjat vakna ur sin vinterdvala...
Många sniglar ställer inte till med några problem i din trädgård, utan hjälper till att ta hand om avfall och döda växter. Det är du sjäv som bestämmer när det blivit för mycket av det goda, och det är dags att sätta ner foten.

Det är främst Åkersnigeln och Spansk skogssnigel, även kallad “mördarsnigel” som ställer till med problem i trädgårdar och på jordbruksmark. Du hittar bilder på dem längst nere i detta inlägg.

Du hittar uppätna växter, växter med stora hål i och slemspår under dem, men kanske inga sniglar? 
Det finns många som äter på dina växter. Gå ut med ficklampa på kvällen för att leta sniglar. Titta tillexempel på undersidan av blad som ligger ner mot jorden. Det finns ofta slemspår om det är sniglar som är marodören i din trädgård. Är det små svarta runda kulor på bladen, är det fjärilslarver som varit framme, inte sniglar.

Vissa har så stora problem att det inte finns någon tvekan - de samlar in hundratals sniglar varje kväll. För att slippa detta, gäller det att vara ute tidigt på säsongen. Varje oskadlinggjord snigel idag, betyder 300 färre sniglar om 5 veckor. Om 5 veckor lägger de 300 sniglarna 300 ägg var...

Från mars-april, beroende på temperatur, kryper de små snigellarverna fram och börjar att äta, men oftast lägger man först märke till dem i juni-juli, när de har vuxit. Särskilt de små sniglarna är mycket mottagliga för medel som innehåller järnfosfat, t ex Ferramol Snigeleffekt eller Snigelfritt. Det är miljövänliga medel, som består av järnfosfat och spannmålsrester, som bryts ned till de naturligt förekommande växtnäringsämnena - järn och fosfat. Det är inte farligt för barn, hundar, katter, fåglar och andra djur.

Snigeleffekt och Snigelfritt är ganska dyrt, så det lönar sig att köpa större förpackningar, och jämföra priser. Håll utkik i byggvaruhusens reklamblad, de har ofta extrapriser. Tillsammans med grannar kanske man kan gå ihop om en 10 eller 25-kilossäck som man beställer på nätet.

Kombinera snigeleffekt eller snigelfritt med att döda alla sniglar du ser, så tidigt på säsongen som möjligt, så blir de inte den plåga de annars lätt kan bli. Sniglarna tar du av daga med en spade du tar med dig på kvällspromenaden, eller ett välriktat rejält stövelstamp. På kafferaster cirkulerar alla möjliga kreativa och pennalistiska sätt att ta sniglar av daga - men problemet är oftast inte att döda dem - utan att hitta dem innan de ställer till skada. Där får du god hjälp av de snigelmedel som nämns ovan.

Fler tips för en snigelfri odling
Jag odlar grönsaker i pallkragar. Gångarna mellan pallkragarna täcker jag med markduk och barkflis, och flis från klippta träd och buskar på tomten. Jag har i princip noll sniglar i de grönsaksland som skyddas av flis.

I de upphöjda bäddar som inte skyddas av flisgångar är det snigelkalas varje dag. Här hjälper snigelfritt/snigeleffekt ganska bra, strösslat runt grönsaksplantorna.

Vissa grönsaker är särdeles attraktiva för sniglarna - och kan användas som ganska lättvittjade “fällor”. Vitkål och sallatskål är två exempel.

Jag har hört många som lyckats bra med hjälp av olika barriärer.
De bockar plåt och sätter som värn kring sina odlingar, så att sniglarna får svårt att krypa över.

Små elstängsel är också effektivt. Likaså krossade snäckskal i en “ram” runt odlingarna. Detta kan du köpa på stor säck hos Granngården, då man utfodrar höns med dem.

Att gynna paddor, igelkottar och fåglar i trädgården tror jag är viktigt för att hålla skadedjuren i schack. Alla dessa tre djur-slag är kända för att äta sniglar i olika form. Snart kommer nog någon av dem på att de spanska inte är så dumma de heller...



Åkersnigel. 2-5 cm lång, beige med mörkare mönstring. “Hal som en snorloska”, och de små exemplaren är bulliga och mycket svåra att klämma. Dessa har minskat oerhört i min trädgård i och med användandet av snigelfritt/snigeleffekt.
Bilden har jag lånat från www.tradgard.org. besök dem och läs deras snigelinfo!









“Mördarsnigel”, även kallad Spansk skogssnigel. Kan variera i färg.
De små mördarsnigelbebisarna är mörkgrå med gula ränder:



Här kan du sortbestämma din snigel: http://www.tradgard.org/kunskap/sniglar.html och hitta mer information om bekämpning.

torsdag 20 mars 2014

Undervärme gör under för vissa frön!

Chilipeppar och paprika är två exempel på frösorter som kan ta god tid på sig att gro i rumstemperatur. 3-4 veckor är ingen ovanlighet. Om man ger såkrukan undervärme, så kan fröna istället få sådan fart att de gror redan på fem dagar!

Testa att ställa sålådan på badrumsgolvet om du har golvvärme, eller investera i en elektrisk sålåda. Bland annat Willab Garden säljer sådana på postorder. Man kan även använda värmemattor med elsladd, eller ställa sådden över ett element eller på värmepannan om man har tur att ha en sådan.

Hög luftfuktighet är en förutsättning för hög grobarhet, så använder du undervärme så se till att sådden är täckt av plast eller använd ett miniväxthus med plastlock.

tisdag 18 mars 2014

Åk på trädgårdsmässa i England i sommar

Hampton Court Palace Flower show äger rum i juli varje år, och har därför lite annat växtval i sina idéträdgårdar än den mer kända Chelsea flower show som äger rum redan i maj.
En annan skillnad är att det finns massor av växter att köpa på plats på Hampton court. Det är en jättestor, folklig och trevlig utomhusmässa. Även barn är hjärtligt välkomna. Jag har besökt mässan med min då femåriga dotter.

Mässan äger rum vid slottet Hampton Court Palace, söder om centrala London. Det går bra att både åka tåg dit om man bor i centrala London, och att köra bil om man hyr in sig på hotell utanför staden. Som vanligt i England är allt väldigt välordnat, personaltätt och alla är mycket vänliga - även trafikpoliserna. Vill man lyxa till det lite så går det även att åka båt till slottet.

Glöm bara inte gummistövlar eller foppatofflor - det blir lerigt när hundra tusen trädgårdsintresserade besökare travar runt på tillfälliga vägar.

Googla på “RHS Hampton court flower show” eller leta dig fram på: http://www.rhs.org.uk/Shows-Events för info om datum, biljetter och arrangemang.






måndag 17 mars 2014

Odla i pallkragar - hur gör man?

Många pratar om att odla i pallkragar - men hur gör man egentligen? Min pallkrageodling väcker frågor och kommentarer av förbipasserande varje dag.

Pallkragen är ett transportskydd man ställer ovanpå lastpallar när man fraktar gods. Den består av fyra träplankor och metallbeslag som håller ihop den i hörnen. Den går att fälla ihop och är således lätt att transportera i bil.



Man kan naturligtvis snickra egna ramar, men när man jämför arbetsinsats och virkeskostnad med priset på en begagnad pallkrage (50-60:-) brukar pallkragen vinna.
Har man stor kassa kan man köpa nya pallkragar, annars söker man på Eniro efter ”lastpallar” och ”pallar” och ”pallkragar” på sin ort. De flesta företag som handlar med lastpallar handlar även med begagnade pallkragar. De brukar kosta 50-60:-. Ibland annonseras de även ut på Blocket.

Vad är då tjusningen med att odla i pallkragar?
Det är upphöjda bäddar som snabbt blir varma på våren. De kräver mycket lite jobb, jämför med att gräva och vända ett potatisland i styv lera till exempel... Du fyller den med jord, gödsel och kompost och marktäcker gärna med gräsklipp mellan raderna. Allt växter i turbofart, och det är lättare att hålla koll efter ohyra. Det går åt mer vatten, det är väl det enda som talar emot pallkrageodling i mina ögon.

Det finns två sätt att starta sin pallkrageodling på.

Metod 1
Du tar bort grässvålen där du vill ställa din pallkrage, luckrar jorden och ställer en pallkrage uppepå. Fyll den med jord och odla. Har du bara en pallkrage hög odling kan du inte ha markduk under, då blir du begränsad i ditt val av grödor.

Metod 2 
Har du besvärliga rotogräs, besvärlig jord eller bara är en smula lat? Bred ut markväv eller tidningar på gräsmattan, stapla två pallkragar på varandra, och fyll på jord. Minst 6 säckar köpejord brukar gå åt. Det växer som en dröm i denna porösa näringsrika jord. Vill du spara pengar? Åk till ett stall och hämta hästgödsel och bottna kragarna med. Så använder du köpejord bara i den översta kragen.

Målning & hållbarhet
Det går bra att måla pallkragarna om man vill - men de grånar och får patina efter bara en säsong. Obehandlade på insidan håller de många år. Efter 5-6 år brukar de börja bli en smula murkna på insidan, längst nere i marknivå. Inget som syns på utsidan, och de håller för odling ett par år till!


Odlingen i pallkragen är det lätt att täcka med fiberduk, pallkrageväxthus eller göra ett enkelt lock av ströläkt och byggplast till. Vips har jag gjort mig en kallbänk! Med ett tjockt lager nygjord hästbajs och halm under jorden blir det istället en varmbänk. Gissa om det växer! Här kan man tjuvstarta plantor som sedan får flytta ut i de andra pallkragarna.


söndag 16 mars 2014

Bygg en ljushylla för perfekta frösådda plantor på liten yta

Många undrar hur jag har plats att dra upp så många plantor från frö, och hur de kan bli så fina.

Svaret är enkelt. Jag bygger ljushyllor! Jag köper billiga lagerhyllor på t ex Biltema, och billiga lysrörsarmaturer på Jula eller Ö&B, som passar precis under varje hyllplan. De jag använder är ca 60 cm långa, och heter 2x18W. Så på en golvyta av 65x30 cm får jag plats med 4-5 hyllplan med 65x45cm stora brickor på, fulla av växter.

Värmen från lysrörsrampen under hyllan ger undervärme som hjälper till med groningen.
Lysrören ovanför ger bra ljus, så att växterna blir välmående, knubbiga och fina. Det är speciella växtlysrör du ska köpa, eller budgetvarianten kallvitt ljus, som även kan heta dagsljus, ca 6000K.



Ljus & värme
Det finns en fin balansnivå mellan ljus och värme för att få fina, knubbiga, välmående plantor. Står plantorna för varmt med för lite ljus, blir de rangliga och sträcker sig förtvivlat för att hitta ljus.
Plantor som står för svalt växer långsamt, och hinner kanske inte bli så klara som du hade önskat inför utplantering i vår. Växter som står riktigt kallt blir skadade.

Så tänk på var du ställer din lysrörshylla. Många frön gror bra vid 18-20 grader. Lysrören bidrar med lite värme, inte så mycket som glödlampor, men inte helt försumbart.
När de grott vill de helst ha det lite svalare, 14-18 grader passar bra för mig, med den belysning jag valt.

Har du bara varma rum? Kanske går det att slå av elementet närmast din hylla? Kanske har du en kattvind eller garderob som är svalare? Källare? Du sätter ju ändå in belysning, så du behöver inte ställa växterna vid ett fönster.

Lampan skall vara rätt så nära växten. I början kan du pallra upp din sålåda med något, t ex tomma tvättmedelskartonger, tomma mjölkpaket eller bag-in-boxar - något du har hemma helt enkelt. Så tar du bort dem när växterna blir högre och behöver mer plats.

Timer
Koppla en timer till lysrören, som automatiskt tänder och släcker dem. 12 timmar ljus per dygn brukar vara lagom att börja med. Börjar du med längre ljus tid för dina växter, t ex 16 timmar, och sedan sätter ut dem i växthuset i april, där de bara får 12 timmars dagsljus, så kan de få spel och tro att det ä september redan nu, och så får du inte den stora välväxta planta med jätteskörd du drömt om, utan denna lilla frösådd skickar snabbt upp två blommor, och så blir det aldrig mer frukt än så.

18w, 36w - vad ska jag ha?
Hittar du armaturer för två lysrör, så får du mer ljus = bättre plantor. De heter då 2x18w, 2x15w eller 2x36w.
Talen 15, 18, 36 beskriver längden på lysrören. Har du en hylla som är 65 cm bred så är det 18w eller 2x18w armatur som gäller. Är den smalare får du kanske gå ner på 15W.

Här hittar du billiga lysrörsarmaturer:
Blocket: www.blocket.se
Jula: www.jula.se
Billiga lågenergilampor och lysrör finns på Hornbach och Jula - Ikea har tyvärr bara varmvita lampor nuförtiden.

tisdag 11 mars 2014

Rekordtidig vårsådd och humlelösa krokus

I helgen sådde jag sallat och spenat i en pallkrage - utan varmbänk! Vågat! ;-) Jag har bäddat in dem i fiberduk och ställt ett pallkrageväxthus uppepå. Om vädret fortsätter såhär, tio plusgrader och sol på dagarna, så har jag färdiga babyleafblad om tre-fyra veckor. Om det blir minusgrader nästa vecka blir det mer spännande. Jag har en termometer så att jag kan mäta hur mycket själva pallkrageväxthuset håller värmen. Sedan funderar jag på att experimentera med en jordvärmekabel jag har. Bara lägga den löst i växthuset om det blir kallt. Håller sig temperaturen ett par grader över nollan, så blir det snart skörd. 


Dubbla snödroppar 'Flore pleno' brukar vara på gång att slå ut så här års. Nu har de snart blommat över.


Krokus av minst tre sorters tidighet, blommar alla samtidigt i år. Men var är humlorna?