torsdag 26 juni 2014

Tomatmarodörer

Om dina tomatplantor överlevt så länge att du börjar hoppas på skörd, finns det en sak du bör se upp med. Grönsaksflyets larv.


De första skadorna brukar man missa. Små hål mitt på bladen på tomatplantorna. Tar man bort hela bladet, håller handen under, och tittar på undersidan ute i ljuset ser man ibland en minimal larv. I detta stadie ställer den inte till med så mycket skada, men sen...
Om du tar för vana att ta bort och kasta blad som plötsligt fått mystiska hål i sig, så har du stor chans att minska framtida angrepp, då du får med dig larven bort från växthus eller odlingar.

En dag är det stora hål i dina tomatblad, och på bladet under det trasiga bladet så ligger en hög.... larvbajs. Larven har blivit stor, och måste hittas och bortföras från dina tomatplantor. För den nöjer sig inte med att äta på bladen. Den kan ta ett par tuggor av varje tomat i en hel klase, innan de mognar. Tomaterna brukar sedan hinna ruttna innan de mognar, och du har slitit förgäves. Medelst list och motljus, eller en ficklampa på kvällen, brukar det gå att fånga in marodörerna. De är gröna eller bruna med en ljus rand längs sidan, och i detta stadie 2-4 cm långa.

Ofta gömmer de sig längs en bladnerv, bladkant eller stjälk - där de försöker smälta in.
Hittar du enbart stora hål i bladen och inget svart larvbajs under, så är det troligtvis en snigel eller snäcka som varit framme. Särskilt om hålet sitter i bladkanten. Ibland ser du dessutom ett slemspår på bladresterna. Här hittar du information om hur du bekämpar sniglar.

onsdag 25 juni 2014

Fläderblomssaft - essensen av sommar

Nu är det dags att göra fläderblomssaft här i Huddinge. Juni-juli är blomningstid för den äkta flädern, Sambucus nigra. Har du ingen fläder i din trädgård, så ge dig ut och kika i parker och skogsbryn. Den är vanligare än man tror!

Kontrollera att blomklasarna är tillplattade längst upp/fram och inte "spetsigt-vindruveklase-hängande", samt blommar nu, och sitter på en buske, så vet du att du plockar från den ätliga äkta flädern, Sambucus nigra.

Jag klipper mina fläderblommor med sax, på stjälken, så jag får hela klasar. Jag tycker att det är mer lätthanterligt på det viset. Beroende på storlek behövs 20-30 klasar till receptet nedan. Ordentligt utslagna, dammandes av fläderpollen - så blir det mest smak av saften :-)

Dag 1
----------------
Ingredienser
1 1/2 l vatten
1 1/2 kg socker = 18 dl
50 g citronsyra (kommer i påsar om 30g samt 100g bara för att krångla till det, men 1 g citronsyra är ungefär 1 ml. Nu kan du multiplicera dig fram med måttsatsen om du inte har en våg i köket.
3 citroner, gärna ekologiska då du ska använda även skalet
20-30 väl utslagna blomklasar

1. Koka upp vattnet i en stor gryta.
2. Rör ner socker och citronsyra, dra grytan av plattan
3. Tvätta citronerna, riv av det gula på skalet, pressa citronerna.
4. Rör ner skal, saft, blommor i den heta lagen
5. Kyl och ställ grytan i kylskåp i minst 4 dygn. (Funkar med 5-6 också om man glömmer)

Efter 4 (eller 5 eller 6) dygn...
-----------------------------------------
6. Sila saften genom silduk, och fyll den på rena flaskor som kan stå i kylskåp en månad. Vill du spara saften längre, och det är klart du vill om du inte har stort släktkalas, så fyll ca 3/4 upp i 0,5-liters petflaskor, och lägg dem i frysen. Bara att förflytta till kylen när den förra tog slut, sedan håller de bra länge där. 



Precis nykokt smakar saften lite väl mycket citron. Efter en vända i frysen och lite lagring är det flädersmaken som dominerar :-) Den är ganska stark, så det behövs bara lite i glaset (ca 1 cm) när du ska blanda ut med vatten. Mindre än 1 på 10 alltså.



Även den mörkbladiga flädern Sambucus nigra 'Black lace' har ätliga blommor och bär. Jag har skattat min på lite blommor i år, och den outspädda saften blir röd som hallonsaft! Späder man ut den med vatten för att dricka den blir den rosa som blommorna. Jag misstänker att blomfästena/stjälkarna hjälper till att färga saften. Smakar som vanlig flädersaft!







lördag 21 juni 2014

Han och hon i pumpornas och squashens värld

De flesta frilandsgurkor, squash, pumpor och meloner har åtskilda honblommor och hanblommor, men de finns på samma planta. Det krävs en humla, ett bi, solitärbin eller din hjälp för att föra pappapollenet till mammablomman så att det uppstår fina frukter som du får skörda. Men vad är egentligen vad? Lugn! Det är plättlätt! Honblomman har alltid en "miniatyrfrukt" bakom blomman, redan innan den är befruktad. På bilden nedan är det en vintersquash som svingat sig upp i gungställningen. Hon har en squashformad frukt där blomman går över i stjälk. En gurka har istället en liiiiten gurkformad frukt där.


Hanblomman har ingen frukt alls, utan sitter på en rätt så lång stjälk, se bilden nedan. Om början av sommaren är sval, och när är den det INTE?, så bildas ofta först en hel drös med hanblommor, innan plantan känner sig redo att släppa fram en honblomma. Finns det inga honblommor som behöver pollineras kan man äta upp hanblommorna. I vissa länder fylls de med köttfärs och ugnsbakas, och i Italien doppas de i frityrsmet och friteras. Det smakar inte så mycket av själva blomman om jag ska vara ärlig, men känns ganska crazy att äta friterade blommor, så det är stor impfaktor på rätten.



tisdag 10 juni 2014

Kärlek het som chili

Oavsett om du skördar din chilipeppar i mataffären eller hemma i växthuset, är det trevligt att kunna använda den till något mer än att "hacka ner den i grytan", eller torka den till pulver. Här kommer två bra recept!

Denna sjyssta, fruktiga chilisås bygger på ett recept från Evil chefs: http://www.evilchefs.se/evilrecipes.html
Tack Evil chefs! Passar utmärkt till grillat, fina korvar, fläskkött, kyckling mm.


Ananas & Habanerosås - med undertoner av citrongräs

Ingredienser

1 stor(se bilden, flaskorna rymmer bara 2 dl) eller 3-5 små chilis av Habanerotyp. Tag fler om du gillar riktig hetta.
Ett par engångs"plast"handskar
4 stjälkar citrongräs
1 stor vitlöksklyfta eller 2-4 små
1 liten gul lök
1 ekologisk citron, zest från skalet och all den pressade juicen
2 matskedar riven, färsk ingefära
1 matsked salt
2 dl vatten
1 dl ananasjuice från konservburken
1 dl vitvinsvinäger
1/3 färsk ananas
En burk (ca 550g inkl spad ca 350 avrunnen vikt) ananasskivor i egen juice.
3 msk rapsolja

Tag upp ananasen ur burken, dela den i bitar. Lägg den i en skål tills vidare. Använd zestjärn eller rivjärn för att få strimlor av citronskalet, och lägg i det. Pressa över citronen.
Rensa den färska ananasen från skal och mittstock. Skär i småbitar. Servera resten av ananasen till dina barn, så blir du poppis ;-)

Häll rapsoljan i en kastrull. Ta på dig engångshandskarna nu! Finhacka och tillsätt citrongräs, lök, vitlök och habanero. Fräs hastigt på spisen, det skall inte få färg.
Tillsätt alla andra ingredienser till detta, och låt koka ca 10 minuter, tills ananasen är mjuk.
Häll såsen i din matberedare eller mixa den slät med stavmixer. Smaka av. Är den het nog? ;-)
Häll på rengjorda flaskor & burkar, låt svalna, sätt på en snygg etikett och förvara i kylen.




Inlagd chilipeppar

En medelhet chilipeppar som Jalapeno, Joe's long cayenne, Black Hungarian eller Gusto Purple blir jättegod som inlagd. Du börjar med att ta på dig ett par engångshandskar i plast/vinyl.

Ingredienser
200g jalapeno, cayennepeppar eller annan halvhet chili
4 dl vatten
1 dl Strösocker
1 dl ättiksprit
1/4 dl salt

Skär all chilin i 1 cm breda "ringar". Låt fröna sitta kvar. Spola upp vatten i en kastrull, och koka chiliringarna 5-15 minuter. Kortare koktid ger fastare chili och hetare smak. Längre koktid ger mjukare chili och mildare smak. Häll av vattnet i ett durkslag när du är nöjd.

Koka upp lagen, bestående av vatten, strösocker, ättiksprit och salt. Häll i den kokta chilin i lagen, och låt sjuda 10 minuter. Häll upp på rena burkar, och låt svalna. Sätt på en snygg etikett och förvara chilin i kylen.

Handskar - varför?
Om du hanterar chilipeppar, t ex hackar den, får du fruktsaft på fingrarna. Det heta ämnet, Capsaicinet, i den är inte vattenlösligt, dvs du kan tvätta dig läääänge, och det sitter kvar ändå. Sedan petar du dig i ansiktet. Kanske till och med i ögat. Eller går på toaletten... Efter det blir du duktig på att använda engångshandskar när du hanterar chili, jag lovar ;-)




tisdag 3 juni 2014

Tvestjärtar - jag är lite kluven till dem....

Å ena sidan äter tvestjärtar löss. Problemet är att de inte BARA gör det. Och när det är ont om löss och för många tvestjärtar äter tvestjärtar gärna frukter och växtdelar. Som den där fina dahliablomman. Eller tuggar sig en gång genom paprika och chili, så att frukten ruttnar och blir oanvändbar.

I mitten av blomman kikar tvestjärten fram. 

Snabbt och giftfritt kan man minska tvestjärtspopulationen där den (för)stör. T ex vid dahliaplantan, eller i paprikakrukan i växthuset. Tag en tom liten konservburk, som det t ex varit majs i. Häll i 3 cm rapsolja i burken. Ställ den under utsatta växter, eller gräv ner den en smula i marken. Men gräv inte ner den helt, då råkar andra stackare ramla i! Den måste sticka upp några centimeter. Nu lockas tvestjärtarna, och bara tvestjärtarna, till burken av rapsoljan, och drunknar lyckliga däri. Det funkar!

måndag 2 juni 2014

Bladlöss - så blir du av med dem

Bladlöss sticker hål i dina växter, försvagar dem och gör dem mottagliga för olika svampsjukdomar. Har du en trädgård i bra balans, med många nyttodjur, behöver du inte bekymra dig särskilt mycket över bladlöss. Frösådder och unga plantor kan däremot snabbt bli svårt skadade och kanske dö av bladlusangrepp. Det är inte heller kul att gå och vänta på att knopparna på favoritrosen ska slå ut, för att upptäcka att de är förstörda av bladlöss.

Bladlöss på knoppar och skott på dina rosbuskar är lätta att få bort - du drar av dem i klump med fingrarna, och sköljer sedan fingrarna - och knopparna - med trädgårdsslangen. Se bara till så att du inte drar av några av dina vänner: nyckelpigans larv eller guldögonsländornas larver "bladluslejonen". På stora buskar eller träd gör bladlössen inte särskilt märkbar skada.

På frösådderna är det lite kinkigare. Är plantorna för späda klarar de varken av att du gnuggar bladen eller spolar av växten. Å andra sidan klarar de inte ett bladlusangrepp särskilt bra då heller. Är de lite större är det just det du skall göra. Ställ krukan i duschen, eller använd trädgårdsslagen. Spola och gnugga försiktigt både över och undersidan av bladen. Titta lite extra på skottspetsar och blomknoppar.
Om vädret tillåter så ställ gärna ut inomhusväxter i skuggan efter avduschning. Då hittar nyttodjuren snabbt dit.

Nyckelpiga lånad från Wikipedia

Nyckelpigor
En vuxen nyckelpiga äter 50-150 bladlöss per dag. Vissa arter av nyckelpigor äter till och med sköldlöss, ullöss och spinnkvalster! En nyckelpiga lägger 400 ägg, som sedan kläcks till larver. Nyckelpigans larv äter ca 800 bladlöss under sin larvstadietid! Innan bladlössen sätter igång och föröka sig på våren lever nyckelpigorna på pollen. Om allt går som det ska kan alltså en nyckelpiga och dess avkomma äta många miljoner löss på en sommar!

Nyckelpigelarv - var rädd om den! Foto från Wikipedia

Spindlar - dina vänner
Spindlar är dina vänner, då de lever på dina växters fiender. Bladlöss, spinnkvalster, fjärilslarver och olika flyn som inte vill annat än tugga i sig dina ömsint vårdade växter. Man har hittat 1000 bladlöss i spindelnät. Då spindelnäten förnyas varje- till var tredje dag, betyder detta att en spindel tar VÄLDIGT MÅNGA bladlöss på en sommar.


Bild från Wikipedia på Guldögonslända

Guldögonsländor, nätvingar, stinksländor - kärt barn har många namn
Gulögonsländorna finns i många varianter; en del äter insekter som vuxna, medan de som är vanligast i Sverige lever på pollen. Hur som helst så är deras larver en baddare på att äta bladlöss: därför har de fått smeknamnet bladluslejon.
Bild från Wikimedia på Bladluslejon


Skippa medlen
Vad händer när du i panik använder "något medel" för att bli av med skadedjur i din trädgård?
Myrr och liknande produkter skadar och dödar ALLA insekter som kommer i kontakt med det, det dödar inte bara myror. Ett honungsbi som landar i myrr du strött ut, tar med medlet hem till samhället, där det skadar och dödar hundratals bin. Samma sak gäller andra gifter vi "behandlar" våra trädgårdar med.

Vissa förespråkar att duscha bladlusangripna växter med såpvatten. Det cirkulerar olika recept på lösningar på nätet. Vad som däremot sällan sägs är att du måste träffa varje enskild lus med detta medel för att det skall vara effektivt, och du kan inte behandla i förebyggande syfte. Du kan alltså lika gärna spruta med vatten... Du riskerar dessutom att bränna sönder dina växter som står i solen om du sprutar ner dem med såpa utan att sedan skölja av dem.

Så... duscha av löss du har problem med med vatten, använd fingrar där det går för att få av så många som möjligt. Tycker du att det är läbbigt kan du ju alltid använda diskhandskar eller engångshandskar. Låt lössen i flädern eller häggen sitta kvar, så ökar populationen av nyttodjur snabbt, när det finns så mycket mat åt dem. Öppna fönster och dörrar till växthus, uterum och inglasade balkonger för att bjuda in guldögonsländor, spindlar och nyckelpigor att festa på dina bladlöss, spinn, sköldlöss och ullöss. Ställ ut drabbade plantor i skuggan, så hittar dina vänner snabbt dit!