söndag 19 oktober 2014

Trångt i köket? Gör en underbar Pumpapaj av skörden

En pumpapaj är en efterrätt eller fikabröd, inte en matpaj. Man använder en mogen pumpa eller vintersquash, som fått eftermogna inomhus och bli söt och god. Ofta byter pumpan färg i skalet och låter ihålig när man knackar på den vid mognad. Man kan också köpa en butternutsquash eller myskpumpa i mataffären. Pajdegen i detta recept kommer från The Pioneer Woman, och innehåller det amerikanska vegetabiliska fettet Crisco. Det går att hitta på nätet även här i Sverige, eller på American Food store samt the English shop i Stockholm. Du kan också göra en vanlig pajdeg på smör/vatten/vetemjöl och använda den istället. Fyllningen bygger på att man kokar pumpa eller vintersquash och mixar den till puré. Denna puré kan man även koka soppa på om man får över, eller göra marmelad av, eller frysa.

Pumpapaj ca 10 bitar
Pajdeg
200g Crisco
430g vetemjöl
1 ägg
5 msk kallt vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt

1. Ställ en stor skål på hushållsvågen, väg upp Crisco och vetemjöl i den. Blanda samman med degkrokar eller händerna, tills det är en jämnt småsmulig massa.
2. Vispa upp ägget i en kopp med en gaffel, och häll det sedan i mjölblandningen.
3. Tillsätt vinäger, vatten och salt. Blanda tills du har en slät, jämn deg.
4. Använd vågen till att dela degen i tre lika stora degkluttar. Rulla dem till bollar, och lägg i varsin fryspåse. Platta till med handen. Lägg dem i frysen.

Pumpafyllning
1 st pumpa eller vintersquash, på åtminstone 1,5-2 kilo. Du behöver ca 9 dl pumpapuré.
1 burk sötad kondenserad mjölk.
1,2 dl vispgrädde
3 ägg
2 msk maizena eller annan majsstärkelse
2 msk mörk sirap
2 msk rapsolja
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/4 tsk salt

1. Dela pumpan i klyftor, så att du lätt kommer åt att skära bort skalet, fröna samt det trådiga som håller fast fröna.
2. Skär pumpaköttet i tärningar, lägg i en kastrull. Fyll på 5 cm vatten, lägg på lock och koka upp. All pumpa skall inte vara under vatten. Låt småkoka tills pumpan är mjuk. Häll av vattnet i ett durkslag. Mixa pumpan slät i mixer eller med mixerstav. Låt svalna. Hit kan du förbereda dagen innan om du vill, och ställa in pumpapurén i kylen tills du skall använda den.
3. Blanda 9 dl av pumpapurén med den kondenserade mjölken, grädde, rapsolja, sirap, kanel, ingefära, salt, maizena och äggen. Ställ svalt.

Att göra pajen
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Ta upp ett av degpaketen ur frysen. Nu kommer den glada överraskningen - de andra två låter du ligga kvar tills du ska göra paj nästa gång :-) Denna deg funkar bra till både pumpapaj, äppelpaj och alla andra fyllningar du kan komma på, och blir frasigare av att ha varit fryst.
3. Mjöla köksbänken och kaveln, och kavla ut en rundel som kommer att räcka till att täcka både botten och sidor i din pajform.
4. Lägg i degrundeln i pajformen, snygga till den med fingrar och kniv. Den ska gå ända upp på sidorna. Nagga den med gaffel.
5. Täck pajdegen med aluminiumfolie, precis på samma sätt som du la i pajdegen, så att folien går ner och följer kanter & botten och ingen deg syns.
6. Grädda i 10 minuter.
7. Ta ut pajen och ta bort folien, häll i pumpafyllningen istället, så högt upp på sidorna som du har pajdeg. Grädda i ca 1 timme, 190 grader över & undervärme. Fyllningen skall sätta sig och inte längre vara kladdig. Detta sker sist i mitten. Testa med provsticka. Annars ökar du gräddningstiden. Får pajen för mycket färg, täck med aluminiumfolien igen och fortsätt grädda tills den stelnat.

8. Serveras avsvalnad eller kall, med en klick vispad grädde med vaniljsocker i.