Pumpapaj ca 10 bitar
Pajdeg
200g Crisco
430g
vetemjöl
1 ägg
5 msk kallt vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
1. Ställ en stor skål på hushållsvågen, väg upp Crisco och
vetemjöl i den. Blanda samman med degkrokar eller händerna, tills det är en
jämnt småsmulig massa.
2. Vispa upp ägget i en kopp med en gaffel, och häll det
sedan i mjölblandningen.
3. Tillsätt vinäger, vatten och salt. Blanda tills du har en
slät, jämn deg.
4. Använd vågen till att dela degen i tre lika stora
degkluttar. Rulla dem till bollar, och lägg i varsin fryspåse. Platta till med
handen. Lägg dem i frysen.
Pumpafyllning
1 st pumpa eller vintersquash, på åtminstone 1,5-2 kilo. Du
behöver ca 9 dl pumpapuré.
1 burk sötad kondenserad mjölk.
1,2 dl vispgrädde
3 ägg
2 msk maizena eller annan majsstärkelse
2 msk mörk sirap
2 msk rapsolja
1 msk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/4 tsk salt
1. Dela pumpan i klyftor, så att du lätt kommer åt att skära
bort skalet, fröna samt det trådiga som håller fast fröna.
2. Skär pumpaköttet i tärningar, lägg i en kastrull. Fyll på
5 cm vatten, lägg på lock och koka upp. All pumpa skall inte vara under vatten.
Låt småkoka tills pumpan är mjuk. Häll av vattnet i ett durkslag. Mixa pumpan slät
i mixer eller med mixerstav. Låt svalna. Hit kan du förbereda dagen innan om du
vill, och ställa in pumpapurén i kylen tills du skall använda den.
3. Blanda 9 dl av pumpapurén med den kondenserade mjölken,
grädde, rapsolja, sirap, kanel, ingefära, salt, maizena och äggen. Ställ svalt.
Att göra pajen
1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Ta upp ett av degpaketen ur frysen. Nu kommer den glada
överraskningen - de andra två låter du ligga kvar tills du ska göra paj nästa
gång :-) Denna deg funkar bra till både pumpapaj, äppelpaj och alla andra fyllningar
du kan komma på, och blir frasigare av att ha varit fryst.
3. Mjöla köksbänken och kaveln, och kavla ut en rundel som
kommer att räcka till att täcka både botten och sidor i din pajform.
4. Lägg i degrundeln i pajformen, snygga till den med
fingrar och kniv. Den ska gå ända upp på sidorna. Nagga den med gaffel.
5. Täck pajdegen med aluminiumfolie, precis på samma sätt
som du la i pajdegen, så att folien går ner och följer kanter & botten och
ingen deg syns.
6. Grädda i 10 minuter.
7. Ta ut pajen och ta bort folien, häll i pumpafyllningen
istället, så högt upp på sidorna som du har pajdeg. Grädda i ca 1 timme, 190 grader över & undervärme. Fyllningen
skall sätta sig och inte längre vara kladdig. Detta sker sist i mitten. Testa
med provsticka. Annars ökar du gräddningstiden. Får pajen för mycket färg, täck
med aluminiumfolien igen och fortsätt grädda tills den stelnat.
8. Serveras avsvalnad eller kall, med en klick vispad grädde
med vaniljsocker i.