onsdag 29 april 2015

Gratis mat i trädgård och natur - pesto på löktrav

Innan vän av ordning skriker högt och säger att det bara får vara ditten och datten i en pesto, så säger jag att detta ser ut som pesto, används som pesto och är jättegott till pasta och på grillade smörgåsar mm - och du får kalla det vad du vill. Nedan benämns det pesto ;-)

Jag har i åratal rensat bort min löktrav i trädgården. Först hamnade den på komposten. Sedan, när jag läste att den var ätlig, fick hönsen den. Nu plockar jag den girigt åt mig själv. Löktrav har en mild vitlökssmak, som ramslök light ungefär. Den är lätt att känna igen. Första året är det en decimeterhög planta, med nästan hjärtformade blad. Det är dessa som är smakrikast, som man vill använda att laga mat på. Andra året kommer en hög stängel med nässelliknande blad och vita blommor. Sedan sätter plantan frö och dör.

Pesto på Löktrav a la Jenny
50 g (lite mindre än ett luftigt litermått) löktravsblad
50 g pumpakärnor
20 g riven parmesanost
30 g kallpressad rapsolja
Ett par nypor havssalt
OM man vill, extra kryddor:
10 blad basilika
2 stjälkar vitlöksblast, eller 5-6 ramslöksblad

Plocka och skölj löktravsbladen. Ta fram din matberedare eller mixer. Krossa pumpakärnorna till smul i mixern. Blanda i de andra ingredienserna, kör mixern igen så allt blandas. Tillsätt vitlöksblasten och basilikan och kör igen.
Koka pasta, häll av vattnet, blanda med en stor klick pesto i kastrullen. Riv över parmesanost. Servera :-)

Blir det pesto över kan den förvaras i burk i kylskåp. Packa ner peston med sked i botten av burken och häll ett lock av rapsolja över, innan du sätter på det riktiga locket. Då håller den längre.






måndag 20 april 2015

Gratis mat i trädgård och natur - nässelsoppa

Brännässlor går att äta. Tricket är att plocka dem nu på våren, när bladen är små, då bränner de mindre och är fulla av näring. Ta gärna på dig diskhandskar eller engångshandskar i plast för säkerhets skull. Antingen plockar du av bladen ett och ett, så slipper du rensa dem i köket sen. Eller så klipper eller drar du av hela revor och repar av bladen efteråt. Försök att dra försiktigt i så fall, så du inte skvätter upp så mycket jord på bladen. En liter blad, icke packade, behövs för en soppa för fyra.


Nässelsoppa 4 portioner

  • 1 liter späda nässelblad
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl finhackad vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 buljongtärning. Hönsbuljong eller grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 dl grädde

Lägg nässelbladen i ett durkslag. Sänk ner hela durkslaget i diskhon eller en stor bunke fylld med kallt vatten. Rör om försiktigt med handen (i handske). Lyft upp durkslaget och häll ut vattnet och fyll på nytt. Upprepa minst 3 gånger. Krama ur nässlorna försiktigt och lägg dem i kastrullen.
Fyll på 5 dl vatten, salta. Koka i 10 minuter. Häll över nässlor + kokspad i en matberedare och mixa tills allt är slätt. Du kan även använda stavmixer.

Fräs vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök i smöret i kastrullen. Häll tillbaka nässelkoket, tillsätt resterande vatten, grädde och en buljongtärning av valfri typ. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Serveras gärna med ägghalvor eller pocherat ägg. Krutonger är också gott till. De gör du genom att skära brödtärningar och steka dem i smör en kort stund.


måndag 13 april 2015

Hysteri kring giftiga trädgårdsväxter - att sila mygg och svälja kameler

Många växter är giftiga. Både bland dem vi har i våra trädgårdar och dem vi hittar i naturen. I vissa fall har giftigheten utnyttjats för att ta fram olika mediciner. I de fall som människor har drabbats av förgiftning har det oftast rört sig om att man förväxlat rötter, frön och blad med ätliga sorter, eller velat experimentera med växten i medicinska eller drogrelaterade syften. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn som ätit en växt är mycket ovanliga. De förgiftningar som sker yttrar sig oftast i magont, kräkningar och sveda i mun och svalg. Otrevligt vid tillfället, men inte dödligt. Vissa växter har en växtsaft som kan ge utslag och blåsor på huden, särskilt i starkt solljus.



Jag hör ofta människor säga att "det där är minsann en jättegiftig växt, den kan hen inte ha i sin trädgård". Jag säger tvärtom. Genom att skapa en trädgård av enbart gräsmatta, röda vinbär och plocksallat och släppa lös dina barn däri, skapar du en skyddad värld. Men du lär dem inget om omvärlden. De är inte rustade att gå på skogspromenad med förskolan eller ens gå själva till och från skolan när den tiden kommer.

Lär ditt barn tidigt att inte plocka eller äta en växt som du inte uttryckligen sagt är ok, vid just detta tillfälle. De får komma och hämta dig och peka och fråga. På väg till och från skolan ser jag ofta barn som rycker bär av prydnadsbuskar och trycker in dem i munnen. Barn som okynnesplockar blad av buskar och växter och river sönder dem. Barn som plockar blommor som i bästa fall får komma hem och vissna i vasen, i värsta fall kastats de om 100 meter. Det hör inte till allemansrätten att plocka krokus, vitsippor och påskliljor i äldreboendets rabatter.

Lär ditt barn att det inte är ok. Både för att det är viktigt att respektera växter och sina medmänniskor som också vill njuta av dessa växter, men också av säkerhetsskäl. När ditt barn får vara med dig i trädgården och skogen och plocka bär och svamp och skörda grönsaker och blad, så lär sig han eller hon med tiden vilka växter som är ätliga eller ej. De lär sig att fråga och kontrollera, att slå upp i böcker eller på nätet. 15:e gången du pekar ut jättebjörnlokan på väg till skogen säger de namnet före dig.
Med en enkel regel att inte plocka eller äta en växt som inte du sagt är ok, behöver du inte oroa dig för förskolans skogspromenader med 20 barn och bara tre vuxna. Du kan ha vilka växter du vill i familjens trädgård, och ditt barn får med tiden viktiga och användbara kunskaper. Och du med, då du lär dig namn och utseende och användningsområde på alla växter dina barn frågar om, när du slår upp dem :-)