tisdag 19 maj 2015

Gratis mat i trädgård och natur - Häggblomssaft

Häggens blommor doftar starkt men gott, redan i maj här i Huddinge. Jag har turen att ha en hel häck av den i min trädgård, men den går ofta att hitta i skogsbryn, hagar och parker.
Av blommorna kan man göra häggblomssaft, på samma sätt som fläderblomssaft. Saften har en blommig smak, men också en tydlig mandelarom, som skvallrar om släktskapet med mandel & plommon. Den har en lite vuxnare stil än fläderblomssaften, och passar utmärkt i drinkar, till sorbet eller gelé på tårta.

En regnfri dag tar du saxen och en stor bunke, och plockar den full med blomklasar. Sedan gör du så här:
Dag 1
----------------
Ingredienser
1 1/2 l vatten
1 1/2 kg socker = 18 dl
50 g citronsyra
3 citroner, gärna ekologiska då du ska använda även skalet
30+ st väl utslagna blomklasar

1. Koka upp vattnet i en stor gryta.
2. Rör ner socker och citronsyra, dra grytan av plattan
3. Tvätta citronerna, riv av det gula på skalet, pressa citronerna.
4. Rör ner skal, saft, blommor i den heta lagen
5. Kyl och ställ grytan i kylskåp i minst 4 dygn. (Funkar med 5-6 också om man glömmer)

Efter 4 (eller 5 eller 6) dygn...
-----------------------------------------
6. Sila saften genom silduk, och fyll den på rena flaskor som kan stå i kylskåp en månad. Vill du spara saften längre, och det är klart du vill om du inte har stort släktkalas, så fyll ca 3/4 upp i 0,5-liters petflaskor, och lägg dem i frysen. Bara att förflytta till kylen när den förra tog slut, sedan håller de bra länge där. 


Precis nykokt smakar saften lite väl mycket citron. Efter en vända i frysen och lite lagring är det en fin blommig mandelarom som dominerar. Så ha inte för bråttom att dricka den :-)