onsdag 13 juli 2016

Tips för att få tidiga tomater i växthus (på högväxande plantor)


Vänta med att plantera ner tomaterna i större krukor än 9x9 cm tills de har en blomklase på gång. Detta gör stor skillnad. Sätter du den för stort för tidigt så fokuserar plantan enbart på att växa.

När du planterat ner plantan i jordbädd eller hinkar på 20 liter så binder du upp den, och håller strikt en stam. Många sorter vill dela sig och sätta flera stammar, men tillåter du det så får du vänta längre på tomaterna. Alla "tjuvar" som kommer i bladveckan skall bort när de är 7-10 cm långa.

Du kan när första tomatklasen bildats blada av alla blad nerifrån och upp till nedersta tomatklasen, så mognar de snabbare.
Låt några mogna tomater sitta kvar och sprida etylengas, så mognar snabbare fler tomater.

Vädra växthuset ordentligt, med automatiska luckor och sedan genom att låta dörren stå öppen. Du får in koldioxid i växthuset vilket är bra för plantorna, du får ut överskottsfukt och du får jämnare temperatur.

Dygnsmedeltemperaturen påverkar i hög grad hur lång tid det tar från blomning till skörd. Skillnaden mellan 20°C medeltemperatur och 17°C kan vara så stor som 3-4 veckors fördröjning av tomatmognaden.

Tomatplantor tycker om jämn tillgång på vatten, inte att torka ut och sedan dränkas. De ogillar att ha det för blött.

Vid temperaturer över 30 grader har tomatblomman svårt att bli pollinerad, och färdiga tomater får problem att mogna då de inte kan bilda lykopen vid för höga temperaturer.
20-27 grader är idealiskt för tomatodling.