torsdag 24 september 2015

Kejsarkronor behöver värme - eller djup- för att blomma bra

Ni har väl alla sett det. Gamla trädgårdar där kejsarkronan blommar i mängder. Samtidigt som ni petat ner en lök i er egen trädgård som blommar snällt första året, men sedan blir bara blad nästa år. Och nästa.
Hur blir det som på bilden ovan då? Finns det super-kejsarkronor och dåliga kloner? Nej, det är din egen omvårdnad som spelar in i ekvationen. Du behandlar inte en kaktus och en tomatplanta likadant, eller hur? På samma sätt gäller det att läsa på vilka olika krav olika lökväxter har i din trädgård.

När jag frågar olika holländska lökexperter om HUR man får kejsarkronan att blomma år efter år efter år får jag entydiga svar.

Holländarna säger att kejsarkronan behöver MINST 25 graders värme i 2-4 veckor på sommaren för att blomma bra. Antingen genom att du gräver upp dem när de vissnat ner och lägger dem på värmepannan, eller att du planterar dem i ditt soligaste läge, gärna mot en vägg eller en mur.
De behöver mycket näring för att orka blomma, lägg gärna lökgödsel eller vedaska i planteringsgropen. Om våren är torr så vattna lökarna då de börjar titta upp och ge gärna flytande, snabbverkande näring av samma typ som du ger dina blommande krukväxter. På sommaren, när bladverket vissnat ner och löken är i vila vill den bara ha det torrt och varmt.

Plantera gärna löken ”på sidan”, så att vatten ej kan bli stående i hålet på ovansidan av löken.
Det är viktigt med en väldränerad och lucker jord, gärna förbättrad med grus och sand - stillastående vatten är största risken för dessa lökar.

RHS, Trädgårdssällskapet i England, rekommenderar sina medlemmar en alternativ odlingsmetod. Enligt engelsmännen funkar det även att plantera dem riktigt djupt, 30-40 cm ner, för att få bra blomning. Detta kan förklara att det finns så många blommande kejsarkronor i gamla trädgårdar, även i halvskugga under träd, att lökarna med åren hamnat på stora djup.

Kejsarkronan finns med gula och orangea och tegelröda blommor. Vissa sorter har strimmiga blommor. Det finns också en fantastisk sort med variegerat, dvs tvåfärgat, bladverk.
Fritillaria imperialis aureomarginata heter den.


Fritillaria imperialis aureomarginata är snygg från att den tittar upp ur jorden i början av april, 
tills bladverket vissnar ner i juni. Har du problem med att kejsarkronor inte blommar om hos dig, är detta en perfekt sort, eftersom bladen nästan är snyggare än blomman.


De får ofta mer uppmärksamhet än tulpanerna av besökare hos mig.







1 kommentar: