onsdag 26 april 2017

Sallatssådd - hur du lyckas bäst med att få fröerna att gro helt enkelt

Blygsam rubrik, eller hur? Men det är chockerande hur bra man kan lyckas om man läser på lite och inte bara gör.

Vi börjar med temperaturen. Sallatsfröerna struntar i när dina facebookvänner sår sina sallatsfrön. Däremot bryr de sig om hur varmt det är i jorden, inte i luften, när du petar ner dem.

Optimal groningstemperatur är den temperatur där fröna av respektive art eller sort gror snabbast och med bäst resultat. Du får flest friska plantor helt enkelt. Ordet optimal betyder 'bästa möjliga, mest gynnsam'. Detta kan illustreras som på bilden nedan. Som du ser på den gröna kurvan är det flest frön som gror på kortast tid på mitten av skalan, där den optimala temperaturen är. Ju längre vi rör oss mot respektive ytterlighet, dvs kallare eller varmare temperatur än optimalt, desto färre frön gror och desto längre tid tar det för fröna att gro. De röda staplarna visar antal dagar till groning.



För sallat är optimal groningstemperatur 15-18 grader. Då gror den snabbt och jämnt, ofta till nästan 100%. De flesta sallatssorter KAN sås redan vid en jordtemperatur på 5 grader. Men då tar det tid innan fröerna gror, och alla frön kommer inte att gro. På samma sätt är en temperatur som går en bit över 20 grader groningshämmande.

Äsh, säger du nu, det BLIR ju varmare i jorden snart. Om ett par veckor kanske. Eller en månad. Javisst! Men då kan dina frön ha ätits upp av insekter, fåglar eller sniglar, spolats bort av regn, ruttnat, drabbats av svampsjukdomar, möglat... ja du ser.

Du kan påverka temperaturen du ger dina fröer genom att t ex förodla plantor inomhus i ett rum som håller rätt temperatur, göra en varmbänk, täcka jorden med fiberduk eller vänta med att så i alla fall en del av påsen. På sommaren kan du genom att vattna flitigt eller hålla såfåran fuktig sänka temperaturen. Även nu går det att så inomhus om du har det svalare där, eller på skuggsidan av huset och sedan flytta plantorna.

Sallat skall sås grunt. Bara 1 cm djupt. Inte djupare än 1 cm. Vet du med dig att du har ett generöst ögonmått så hämtar du ett måttband. Anledningen till detta är att sallatsfröet behöver ett visst mått av ljus för att gro. Tyvärr gillar de balansen av ljus och mörker, så sådd på ytan av jorden är inte optimalt. Hamnar dina sallatsfrön djupare är risken stor att de inte gror så bra.


Inga groende frön tål att torka ut. Genom att täcka inomhussådder med lite gladpack och utomhussådder med fiberduk skapar du ett fint och fuktigt mikroklimat. Sedan vattnar du genom fiberduken. När plantorna kommit upp några cm tar du av den. Nu behövs luft runt bladen.

Gör du rätt på sådjup, temperatur och vattning när det gäller sallatsfröna och de ändå inte gror bra så finns det lite överkurs att titta vidare på. För mycket kväve i jorden kan verka groningshämmande för sallatsfrö. Häller du på en säck kogödsel och sår direkt i den kan du inte vänta dig stordåd. Har du väldigt näringsrik jord kan du dra upp såfåror som du häller lite såjord i precis där fröerna ska ligga. Kontrollera också snigelförekomsten i landet. Slemspår är säkra tecken, likaså saknas ofta späda ogräs, och det ogräs som kommit upp är tuggat. En koloni åkersniglar eller spansk skogssnigel kan på en natt effektivt rensa bädden på nygrodda sallatsplantor. Här hittar du lite tips om dur du kan bli av med dem.

1 kommentar: