torsdag 24 september 2015

Släpp ut hyacinterna i trädgården

Svenskar är traditionsbundna, hyacinter har man inomhus till jul. Punkt. För mig som är känslig för starka dofter inomhus är det jättejobbigt. Genom att ta efter stora trädgårdsländer som England och Holland och plantera dem som vårlökar ute kan även jag njuta av doften.
I en blandad plantering med olika vårblommande lökar smälter de in vackert. På bilden ovan har jag samplanterat hyacinten 'Apricot passion' med narcisser, botaniska tulpaner, kungsängslilja, krokus, pärlhyacinter och vårstjärna. Denna lilla plätt i gräsmattan blommar i överdåd från mars till juni. 
Och som den doftar! :-)


På Keukenhof i Holland har man matchat den gula forsythian i bakgrunden på bilden med mörklila hyacinter. Underbart! Denna effekt kan du få med hyacinterna 'Purple sensation' eller 'Woodstock'.

Här går trädgårdsmästarna på Keukenhof och sätter en metallpinne i varje hyacint, så att de ska stå alldeles upprätta i planteringen. Det är många tusen hyacinter som skall stagas. Hemma i trädgården behöver vi inte stötta hyacinter. De dubbla sorterna sätter du gärna med lägre växter runt omkring, då de blir så tunga av regnet. De enkla klarar sig bra på egen hand, som de rosa överst på sidan, som bara ser mer naturliga ut om de inte står spikrakt upp.


Här är ett mer extremt sätt att använda hyacinter på. Påminner nästan om våra julgrupper. ;-) 'Royal Navy' och 'Blue jacket' har denna fina blå färg. 'Royal navy', nedan, är dessutom dubbelblommande!


Hyacinter som behöver mer näring blir ofta lite glesa i sin blomställning. Ge dem något snabbverkande flytande gödsel medan de har kvar sina gröna blad. T ex hönsgödsel upplöst i vatten, eller sommarblomsnäring.

Hyacinter planteras nu på hösten, i september-december, samtidigt som andra vårblommande lökar. Sedan blommar de i april-maj, beroende på var i landet du bor.

Hyacinter finns i alla möjliga färgställningar; vita, gula, rosa, blå, lila, nästan svarta. En del är också tvåfärgade, som den nya, dubbla 'Eros'.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar