söndag 22 januari 2017

Odla broccoli i sommar


Broccoliplantorna till vänster på bild är sådda inomhus 12 mars, omskolade en gång, och har fått växa vidare under lysrör inomhus tillsammans med tomater och chili i 20-gradig värme.
Eländiga, eller hur?
De till höger är sådda två veckor senare, i kallväxthus utan värmefläkt. De grodde när solen låg på på dagarna, och överlevde nätternas minusgrader utan problem.
Ljuset är hemligheten! Skörden började en månad tidigare för plantorna till höger. Även de eländiga kom ikapp så småningom när de fått komma ut, det är bättre att sätta ut än att kasta. Men ha inte för bråttom med att så! Det gäller både broccoli och andra växter. Kan man inte ordna optimala odlingsförhållanden så är det bättre att vänta. Plantorna hinner ikapp! ...och om.


Vill du odla broccoli?
De flesta sorter får ett stort huvud i toppen. När du skördat det kommer sidoskott som är mindre.
Missar du att skörda så går broccolin i blom. Det är ju de outslagna blomknopparna vi äter.
Hur många broccolihuvuden/broccolistånd äter du och din familj per vecka?
Tänk på det när du planerar hur många plantor du ska sätta.
Broccoliplantor tar ganska stor plats, och det är inte roligt att plötsligt stå med 15 kilo broccoli som måste ätas upp NU för att den håller på att slå ut.
Det går ju att frysa broccoli förstås. Men då kanske man hade kunnat använda en del av utrymmet till att odla andra grödor istället. Å andra sidan har jag här i stockholmstrakten skördat sidoskott ända in i december från mina plantor. Tre broccoliplantor i zick-zackmönster i en dubbel pallkrage tycker jag är lagom. Mellan dem kan man sätta svartkål, ruccola, plocksallat eller persilja t ex.
Broccolin vill ha mycket näring och trivs med gräsklipp som marktäckning.

Ohyra
Sniglar älskar kålväxter, och alltså även broccoli. Du plockar av dem du ser, sedan strösslar du med järnfosfatbaserade snigelfritt-medel på jorden runt plantorna, så låter de bli din broccoli.
Kålmal, kålfjäril och kålfluga är en trio som alla lägger ägg på eller nära din broccoli, som kläcks till glupska larver som festar på godsakerna. Det är alltså inga "kålmaskar", utan larver som sedan förpuppas och blir till nya kålmalar, kålfjärilar och kålflugor. Det vanligaste problemet är kålfjärilen. Du behöver inte göra nånting i början av sommaren. När du ser att fjärilarna fladdrar runt din broccoli så bestämmer du en dag i veckan, t ex söndagar, då du tittar igenom baksidorna på bladen och klämmer alla larver och ägg du ser. Svårare än så är det inte. Kålmalen är svårare att se, men börjar det dyka upp små larver och hål i dina kålblad är det dags att börja passa på dem. Har du dålig syn eller jättemånga plantor kan du skaffa ett biologiskt medel(bakterier) som heter Turex. Detta skall sprutas på undersidan av bladen var 5:e dag efter att du sett larver. Så du kan lika gärna plocka bort dem för hand och spara pengarna, eller hur?
Kålflugorna lägger ägg vid plantans rot, och man ser oftast inte larverna förrän de sabbat plantan. Om man gör en liten pappkrage och sätter runt plantan vid utsättning så kommer inte kålflugan åt att lägga ägg där. Även gräsklipp på jorden försvårar för flugan.
Man kan också odla sina broccoli- och andra kålväxter under finmaskigt när eller fiberduk hela sommaren. Det är i så fall viktigt att det är absolut tätt, och att man kontrollerar plantorna någon gång i veckan så att ingen liten marodör ändå smitit in, och äter upp dina plantor i lönndom.

Här hittar du frö till bra broccolisorter http://www.fron-och-sant.se/sv/search?query=broccoli
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar