tisdag 6 juni 2017

Direktså squash i juni med bra resultat

Squash/sommarsquash/zuccini är snabbväxande, och ogillar verkligen kyla. Om man förodlar så gäller det att inte göra det för tidigt, då plantan får svårt att acklimatisera sig om den hinner bli för stor innan den kommer ut. Dessutom riskerar de att drabbas av allehanda angrepp om de står inomhus i för små krukor och för torr luft för länge. Spinn, trips... listan på marodörer som älskar gurksläktingar  kan göras lång. 4 veckor innan utplantering tycker jag är lagom, då är plantan lagom stor. Sedan planterar man ut tidigast runt 6 juni, när nattempen kommit över 10-12 grader. Vissa somrar är det inte så varmt förrän runt midsommar. Bädda in dem i fiberduk eller bygg en liten kuvös av byggplast till plantan i början.
Glömde du att förodla? Har det gått åt skogen med dina förodlade plantor? Då direktsår du. Inga problem!

En torr sommar som denna gör du en liten knytnävsstor grop i din odlingsbädd. Inte så djup, bara några cm, men du skapar någonstans dit vattnet rinner ner först när det regnar. I gropen lägger du två squashfrön och täcker dem med jord, ca 2 cm djupt. Sedan klipper eller skär du en ring av en stor petflaska, ca 5-6 cm hög ring. Tryck ner ringen en cm i jorden runt dina frön, i gropen. Vattna i gropen, det behövs inte så mycket. Täck med fiberduk. Upprepa  med ca 60-80 cm avstånd om du vill ha fler plantor.

Plastringen ger bättre mikroklimat för fröerna, ett litet miniväxthus, samtidigt som den förvårar för sniglar att äta upp de nygrodda småplantorna.

I juni kommer fröerna att gro på en vecka. 10 dagar efter sådd ser de ut som på bilden ovan. Bägge fröerna grodde i denna ring. Låt fiberduken ligga på nån vecka till, och glöm inte att vattna.

När plantorna fått ytterligare något blad så tar du av fiberduken och utvärderar. Har det grott frön i alla ringar? Om det saknas planta i en ring, så kan grannringen få behålla bägge sina plantor. Om det finns plantor i alla ringar så klipper du bort den som ser sämst ut. Den kan vara klenare eller ha fått en knäck eller ha färre blad. OBS! Du drar absolut inte upp den! Då kan du sabba för plantan som är kvar. Om du gräver upp bägge och försöker dela på dem så förlorar du en vecka eller två när plantan måste återetablera sig. Det lönar sig inte att vara girig. Du får bättre skörd av en ostörd planta.
Så tidigt som 7-8 veckor efter direktsådd kan du oftast börja skörda.

På bilden ovan är det Goldena som nyss grott.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar