fredag 4 april 2014

Rådjur i trädgården - hur skyddar jag mina växter?

Det finns många olika sätt att försöka förhindra att rådjuren mumsar i sig av din blomsterprakt eller köks-trädgård. Här kommer några tips. Det går bra att kombinera dem!

1. Min favorit, fungerar mycket bra på våren hos mig: Skär till kuber av Oasis, kör i grillpinnar av trä i dem. Gör en blandning av blodmjöl, vatten och ammoniak (eller urin) och doppa oasispinnarna däri. Sätt pinnarna nära det du vill skydda, t ex tulpanerna. Bättras på efter någon vecka. Det går även att ställa ut blandningen i glasburkar utan lock om du föredrar det.

2. Plantera växter som rådjuren inte tycker om lika mycket som de andra. Dahlior och narcisser(pingst-/påskliljor) brukar få vara ifred. Likaså allium av olika slag samt fritillaria och vårstjärna. Kejsarkrona(fritillaria) doftar så pass illa att de kanske skulle kunna fungera som skydd även för omgivande tulpaner vid samplantering?

3. Bygg skyddsburar av hönsnät, eller köp glesa korgar att stjälpa över det du vill skydda. Inte så fint över tulpanerna kanske, men över squashen som ligger och växer till sig är det lysande!

4. Har du mest problem med rådjur och harar på våren? Låt grenarna från äppelträdsbeskärningen ligga kvar länge i ett lätt-passerat hörn i trädgården, så kan det hända att skadedjuren väljer att mumsa på dem istället för det första späda gröna som sticker upp ur rabatterna.

5. Fårull eller människohår i små bollar av nylonstrumpor hänges i buskar man är extra rädd om.

6. Ett tips jag fått av en kund: Lägg ut hönsnät platt runt rabatter eller annat du vill skydda.
Hovdjur ogillar tydligen att gå på nät, och det syns ju inte som en inhägnad skulle göra

7. Har du möjlighet - sätt upp ett 180 cm, högt stängsel runt tomten. Det finns tunna nätstängsel som knappt syns, men de är dyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar