lördag 30 augusti 2014

Fransk äppelgömma - the easy way

Denna äppelkaka har jag snubblat över på nätet, lagat en gång och sedan och förfasats över hur krånglig den var att göra. Det skulle kokas vaniljstänger hit och dit, saker ska vila i kylen i en halvtimme, och nåde den som använder halvfabrikat. Så efter att ha gjort den "på riktigt", skapade jag ett eget recept - the easy way! Och den är minst lika god som originalet. Så, här gör du underbart imponerande lördagsfika på en kvart + en halvtimme i ugnen.

Fransk äppelgömma - the easy way

200 graders ugn, 30 min

1 pkt färdiga smördegsplattor, frysta
1 sats marsankräm (2dl mjölk 5 msk marsanpulver)
500 g äpplen i klyftor (gärna cox pomona eller andra svenska, syrliga äpplen med mycket smak)
1/2 citron
1dl strösocker
1dl syltsocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
Kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg äpplen, strösocker och vaniljsocker i en kastrull, pressa över citron. Koka upp och låt småkoka under omrörning  i 5 minuter, tills det börjar se ut som sylt/kompott. (Ta fram smördegsplattorna ur frysen NU och bred ut dem, så är de lagom tinade till nästa steg.) Tillsätt syltsockret, koka 2 minuter till.
3. Lägg hälften av smördegsplattorna på "längden" på en plåt med bakplåtspapper(se bild). Tryck/kavla ut dem  så de blir lite bredare och tryck ihop dem i skarven så du har en lång platta. Nagga dem med en gaffel
4. Bred på marsankrämen på smördegsplattorna, men lämna en tom kant längst ut runt om
5. Skeda på äppelkompotten ovanpå marsankrämen
6. Strö över kanel, efter smak
7. Kavla ut den andra smördegsplattan litegrann på en skärbräda, och skär ett galler med en vass kniv, men INTE ända ut i kanterna! Se bilden så hajjar du.
8. Lägg detta lock ovanpå delen med fyllningen, tryck ihop kanterna med en gaffel. Det är bara bra om gallret glipar.
9. Pensla med ett uppvispat ägg
10. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Kolla efter halva tiden så den inte blir för mörk, då kan du täcka med aluminiumfolie eller sänka värmen.

Låt svalna lite innan ni äter kakan. Servera med vaniljsås, glass eller punschgrädde

2 kommentarer:

  1. Tack för förenklat recept! :) Ska testas vid tillfälle! Har kollegor hemma på planerings- och arbetsdag på måndag, då tänkte jag gå igenom din fina katalog med dem och se om vi ska sambeställa, om det fortfarande går! Kram! :) Mia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Ja, det går utmärkt att beställa fortfarande. :-) Kram Jenny

      Radera