fredag 29 augusti 2014

Frilandsgurka på burk - hela vintern!



Frilandsgurka, inläggningsgurka, västeråsgurka - kärt barn har många namn. Med denna gurktyp menas en kort gurka som ofta är knottrig eller lite taggig, och som oftast används till olika inläggningar. Den går även utmärkt att äta "rå" i sallad, eller tzatziki t ex. Frilandsgurka behöver inte odlas i växthus. Man kan så den direkt på friland under fiberduk eller plast, men bäst och snabbast resultat brukar man få om man förodlar den inomhus i 4-5 veckor, med 1-2 frön per kruka på 9-12 cm i diameter. När du sätter ut gurkplanten i början av juni så täcker du odlingen med plast eller fiberduk, tills temperaturen börjar bli trevlig ute. Är det så kallt som det var i år i juni, kan planten gott stå inne någon vecka extra.

Gurka älskar värme, och när högsommarvärmen väl kommer sätter rankorna fart och drar iväg. Om du då valt en sort som INTE är partenokarp(helt honlig) får du ta bort ditt fiberdukstäcke så att insekterna kommer åt att pollinera dina plantor. Nu får du ge den mycket vatten och näring, så börjar det snart att poppa upp små gurkor. Har man valt en så rikgivande sort som 'Charlotte' ovan, så gäller det att skörda varannan dag när det är som varmast, för att inte gurkorna skall förväxa sig.

'Charlotte' är ganska kompakt, får ca 1,5-2 meter långa rankor med 3-4 gurkor per bladveck! Det är en frisk sort. Och god!

På 6 plantor odlade i en pallkrage har man snabbt täckt in vinterns behov av inlagd gurka. Detta recept ger en krispig och god gurka av smörgåsgurkekaraktär. Det är baserat på 500g gurka, så kan man göra lite då och då medan gurkorna är fräscha, istället för att vänta in en stor skörd och riskera att några gurkor hinner förväxa. Det går bra att dubblera satsen, hur många gånger som helst :-)



Dubbelinlagd gurka

Skörda gurka
Köp hem: ättiksprit 12%, gula senapsfrön, socker

Dag 1
Borsta 500g frilandsgurka/inläggningsgurka/västeråsgurka under rinnande vatten. T ex Charlotte. Skiva den ca 3 mm tunt, och lägg den i en ren glasburk.
Blanda 0,5 dl jodfritt salt med 5dl vatten, tills saltet löst sig. Häll det över gurkan. Låt det stå kallt 1-5 dygn.
1 dygn räcker, men det händer inget om du glömmer den och tar den nästa dag istället.

Dag 2
Häll ut burken i ett rent durkslag. Skölj burken och häll tillbaka gurkan i den, utan vätska.
Häll i 1-2 msk gula senapsfrön i burken.
Koka upp 1,5 dl vatten, 2,5 dl socker samt 0,75 dl 12% ättiksprit i en kastrull.
Häll den varma lagen över gurkan. Burken skall bli helt fylld, upp till kanten. Skruva på locket och förvara kallt. Är du nyfiken så låt den åtminstone stå några dagar innan du provsmakar.
Förvaras i kylskåp.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar