tisdag 2 december 2014

Blomflugor, sorgmyggor, bananflugor och vattenflugor

Du kanske märker av en svärm av hastigt uppflygande flygfän när du vattnar dina blommor. Eller så är fruktfatet omgärdat av en vaktpatrull av bananflugor. Kanske får du sällskap i ansiktet när du ser favoritsåpan på TV eller försöker sova. Nu. Nu räcker det, tänker du. Och googlar lite, och blir nedstämd. Sorgmyggor är roten till allt ont, och dödar alla dina växter på en vecka! kan man läsa sig till på Facebook och diverse websidor, i riktig HäntExtra-stil.
Ta det lugnt. Andas lite, och försök slå ihjäl eller på annat sätt fånga en av de små marodörerna. Kika sedan på denna bild. Sorgmyggor, Bananflugor och Vattenflugor är alla bara några millimeter små. Blomflugan är flera centimeter stor, och brukar inte komma in i våra hem, den trivs bäst ute i trädgården. Så inget pyttesmått som flyger kring dina blomkrukor inomhus är alltså blomflugor. Bananflugan är gulbrun, Sorgmyggan och Vattenflugan är svarta. Sorgmyggan är tydligt formad som en mygga. Det ser man bäst när den ligger slagen på köksbordet, och inte flyger.



Så, det var ju ganska enkelt trots allt, eller hur? Alla tre kan upplevas som störande, men det är bara sorgmyggan som är potentiellt skadlig för dina växter. Har du små frösådder hemma bör du vara uppmärksam. Sorgmyggans larver äter på rötterna, och kan göra så att den lilla plantan(som inte har så mycket rötter till att börja med) dör. En liten frösådd håller man jämnt fuktig, och det är perfekt barnkammare för sorgmyggelarverna. En första åtgärd för att få bukt med sorgmyggorna är att låta växterna torka upp mellan vattningarna. Med frösådder som inte grott än, eller inte blivit så stora rekommenderas inte detta. Att täcka jordytan med perlit, vermiculit eller sand kan försvåra för Sorgmyggorna att föröka sig. Vissa säljer nematoder mot sorgmyggor. För att de ska fungera som de ska så måste jorden hållas så blöt att det är risk att växterna tar skada av det.


Att skaffa sig köttätande växter av typen Tätört(Pinguicula), eller Sileshår(Drosera), som på dessa bilder, är ett effektivt sätt att fånga Sorgmyggor, Bananflugor och Vattenflugor. Även Sarracenia, Flugtrumpeter, tar framför allt Bananflugor. De finns oftast hemma på t ex Hornbach, Plantagen eller Blomsterlandet. För att få dem att trivas ställer du dem i en skål eller innerkruka fylld med vatten. De får inte torka ut.

Om det är Bananflugor du har, så skadar de inte dina växter. Men de kan vara nog så störande. Då kan du komplettera de köttätande växterna med en bananflugefälla eller två bredvid fruktskålen eller köksvasken. Enklast gör du det genom att spara sista slatten vin i vinflaskan. bara någon centimeter. Fyll på med lite vatten, och tillsätt något sött, t ex 1-2 teskedar socker/honung/äppelmust. Tillsätt sedan en droppe diskmedel. Sätt en tratt högst uppe i flaskan, eller gör en kon (med ett litet hål längst nere) av en bit papper och stick i. Då blir det lättare för bananflugorna att hitta ner än upp. De flyger ner för att smaka på den goda vätskan, men diskmedlet förstör ytspänningen så att flugorna inte kan landa på ytan, utan drunknar däri istället. När du fångat ett hundratal är det läge att byta fälla, eller hälla ur denna och fylla på nytt bete. Har du ingen vinslatt fungerar det bra med vinäger + något sött+ en droppe diskmedel.

Klisterskivor tar dem alla tre men är ett helsike att hålla på med, är fula och tar bara de vuxna flugorna. Lägger man dem platt på krukans topp fångar man fler än om man sätter dem på pinne eller fönster. Flugspiraler kan fungera om de hänger precis där du har flest flugor, men de har så hemskt klister att det är svårt att få bort från möbler och händer, och nästan omöjligt från kläder. Då är de köttätande växterna ovan ett trevligare alternativ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar