lördag 27 december 2014

Pumpasoppa och rostade pumpafrön


Pumpasoppa
Hos oss hör det till att äta en av höstens pumpor under julhelgerna. Pumpasoppa är lättlagat, man kan göra den efter man tager vad man haver-principen. Det som är ett måste är pumpa, vätska, buljong(eller salt) och kryddor.
När man mixar den färdiga soppan gör pumpaköttet den fyllig och krämig. Extra krämig blir den med en skvätt grädde, men vill man av olika anledningar inte hälla mejeriprodukter i sin soppa
så kan man låta potatis eller sötpotatis koka med, för att hjälpa till med fylligheten. Vill man ha en extra fin smak på soppan tillsätter man vitt vin i kokvattnet. Slattar av vitt vin går bra att frysa,
för detta ändamål.

Ingredienser, soppa för ca 4 personer
1 liten pumpa, t ex Orange queen, eller del av en större
2 schalottenlökar eller 1/2 gul lök, hackade
3 klyftor vitlök, hackade
2 kycklingbuljongtärningar
1 liter vatten
1,5 dl grädde eller mjölk (kan uteslutas)
1 dl vitt vin (kan uteslutas)
Svartpeppar
Chilipulver, cayennepeppar
Du kan även för variationens skull lägga till morot, sötpotatis eller potatis i små tärningar.

Gör så här
Dela en pumpa på mitten. Gröp ur kärnorna och det trådiga som håller fast kärnorna i fruktköttet, och lägg det i en skål för senare bruk.
Gör klyftor av varje pumpahalva, lägg dem på sidan. Skär av skalet där den ligger på sidan, mot skärbrädan. Tärna sedan bitarna grovt.

Ca 500g pumpakött är lagom till receptet ovan. Blir det för mycket pumpakött går det att frysa. Du kan också frysa färdig soppa.
Skalresterna blir uppskattade av fåglarna, eller blir fin jord på komposten.
Lägg pumpakött, lök, vitlök, buljongtärningar i en kastrull, häll på vatten och vin. Koka ca 15-20 min tills pumpan känns mjuk. Ta fram din stavmixer och mixa soppan slät.
Har du ingen sådan kan du hälla soppan i din vanliga mixer, eller koka lite längre och försöka så gott det går med potatisstöt och visp att få soppan slät.
Häll i grädde/mjölk om du vill, samt svartpeppar & chilipulver efter smak. Enklast är att krydda lite, röra om, smaka och krydda mer om det behövs.
Serveras med något gott bröd.


Rostade pumpafrön
Av pumpafröna gör du goda snacks. Lägg dem i en bunke, fyll på med ljummet vatten, och ta en vanlig visp och vispa runt fröna. Pumpafröna flyter, fruktköttet lägger sig på botten.
Låt stå en minut när du vispat klart, så är det lätt att skeda ur fröna till ditt durkslag sedan. Skölj en extra gång, hjälp gärna till med handen att få av lite extra trådar. Töm fröna på huhsållspapper och gnugga dem torra, så lossnar det sista av fruktköttstrådarna.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form eller på en plåt. Lägg på pumpafrön, ringla över olivolja och strö på flingsalt. Rör om. Rosta i ugnen i ca 10-15 minuter.
Rör om då och då. När fröna börjar få lite färg tar du ut dem. De går snabbt från rostat till bränt.
Låt dem "rinna av" på hushållspapper på en tallrik, innan du serverar dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar