fredag 31 januari 2014

Högre kvalitet på egensådd Lobelia

Lobelia sår man inte främst för priset, utan för kvaliteten. Hur många gånger har man inte köpt små blommande plantor med rotsnurr för en tia, som blommat ett par veckor och sedan dukat under när solen tittar för nära på dem...
Näe, vill du ha överdådiga plantor som blommar hela sommaren så är det frösådd som gäller.
På bilden ser du några plantor Hänglobelia 'White cascade' i en kruka på ca 40 cm diameter tillsammans med en fuchsia.

Lobelia ska sås i mars-april, och börjar blomma ca 2 månader efter sådd, och blommar sedan tills frosten tar den. Lobelia ska sås i rumstemperatur, och det är inget hokuspokus med dem förutom att de är ljusgroende. Fröna ska alltså inte täckas med jord, och krukan ska stå på en ljus plats. Nu är det smart att ha en sålåda med plastlock, eller en plastpåse att sätta över krukan, för att behålla fuktigheten. Då fröna ligger på ytan och inte är täckta torkar de ut lättare. Vattna gärna frön som är sådda på ytan med sprayflaska tills de grott, så kommer vattnet på rätt ställe.

Lobelia har yttepyttiga små frön, och plantorna är små till en början. Men det gör inte så mycket, för här ska de inte skolas om en och en, utan en hel "tuss" plantor tillsammans. Du lyfter en lagom portion med en sked eller bordskniv, och plums ner i en kruka med blomjord. Häpp! Bara att vattna och vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar