fredag 10 januari 2014

Så pelargoner ett trevligt vinterpyssel

Om det kliar i såfingrarna, är pelargoner en bra växt att börja med så här i midvintern.
De är lätta att så, och resultatet brukar bli mycket bra. De snygga, mörkbladiga, rosablommande pelargonerna i den andra krukan från höger på denna bild är sådda i januari samma år som bilden är tagen, och planterade tre i samma kruka.

Fröna gror snabbare och jämnare om du lägger dem i blöt i ljummet vatten över natten(om du ska så på morgonen) eller över dagen om du vill så på kvällen. Vattnet håller sig ljummet om du ställer vattenglaset på ett element, eller på värmepannan, eller på en elektrisk värmematta om du har en sån. Blir det svalt är det inte hela världen det heller.

Ta en ren plastkruka eller bytta, med hål i botten så att överskottsvatten kan rinna ut. Häll blomjord eller U-jord nedersta 1/3 av krukans höjd. Fyll upp med en bra såjord. Lägg i dina frön, och toppa med 0,5 cm vermiculit. Vermiculit är poppat lerskiffer, och håller fukten bra, samtidigt som det gör att sådden inte möglar.

Ställ hela krukan i en bytta/ett fat med vatten en kvart, och låt jorden i krukan bli mättad av vatten. Spraya vatten på vermiculiten med en sprayflaska.
Lyft upp krukan ur vattnet, nu känner du att den är tyngre.
Nu ställer du den i ett minidrivhus(en såndär grön plastlåda med ett genomskinligt lock), eller täcker krukan med plastfilm eller en plastpåse.

Ställ sådden ljust och i rumstemperatur, ca 20-22 grader. Antingen om du har en ljus fönsterbräda, eller ett ställe där du kan sätta en (kallvit)lampa över sådden.

Nu är det superviktigt att du kollar så att sådden hålls fuktig. Den får inte torka ut, men inte heller vara plaskblöt och stå i vatten. Vattna gärna med sprayflaskan, då fröet ju ligger på ytan under vermiculiten. Det tar ca 5-14 dagar innan pelargonfröna grott.

När de grott passar det bättre att vattna underifrån, i sålådan/på fatet, eller med vattenkanna bredvid plantorna i krukan. Ta bort plasten som du täckt krukan med. Den är till för att hålla fröer fuktigt så att det kan bryta sin frövila och gro. Nu har du ju plantor istället för frön, och de trivs inte i samma fuktiga miljö.

Jag brukar så 4 pelargonfrön i en 8-cm plastkruka. Efter ca tre veckor ser det ut så här, och då är det dags att "skola om", dvs ge plantorna varsin liten kruka.
Enklast gör du det genom att bottna en 7-cm kruka med blomjord eller u-jord. Sedan tar du en bordskniv eller sked, och skopar upp en fjärdedel av jorden i krukan, dvs kring en av de små plantorna. Håll i ett blad som "stöd", och släpp ner hela fjärdedelen jord med rötter, planta och allt i den nya krukan. Håll i bladet, och fyll på med ny, fin blomjord/u-jord runt plantan. Jämna till med fingrarna, och vattna, så att rötterna får kontakt med jorden. Ta da! Nu kan plantan stå lite svalare än rumstemperatur om du vill, 16-20 grader, men vill fortfarande ha det ljust. Vattna regelbundet, men låt den torka upp lätt mellan vattningarna när den blir större. Ge gärna näring i vattnet. När rötterna börjar sticka ut i hålen i krukan är det dags att plantera om igen till en storlek större kruka, t ex 9 cm.

Sår du i januari-februari så börjar pelargonerna att blomma i maj-juni, och blommar sedan hela sommaren.
Man kan tycka att en påse pelargonfrön ser dyr ut, då det bara är 8 frön. Men grobarheten är hög, och du får ofta 7-8 spännande pelargoner för mindre kostnad än att köpa en enda stickling hos de kända pelargonföretagen.
Här hittar du pelargonfröer!

1 kommentar:

  1. Hej, har just hittat din blogg och läst om din plantering av pelargonfrön. Jag ska också prova på i vinter, då jag har fått frön från en mårbacka. Jag har förstått att man kan få nåt annat än den riktiga moderplantan också. Roligt att läsa om hur man gör.Tack för det...

    SvaraRadera