torsdag 30 januari 2014

Konsten att så Jätteverbena

Jätteverbena, Verbena bonariensis, är en läcker och användbar blomma, som ofta används i planteringar i kända trädgårdar, men fungerar lika bra i krukarrangemang hemma på uteplatsen. Det som gör jätteverbenan så speciell är att den är skir och svävar i ett eget plan över alla andra växter. Samtidigt är den tålig och robust, och faktiskt perenn i ett varmare klimat.

Jätteverbena anses lite svår och mystisk och är rätt dyr att köpa som plantor. En fröpåse kostar 25:- och det får du... tja, inga plantor alls för. Så därför sår vi den!
Stopp! Töm inte hela påsen i en kruka. Så glest. Glesare än du tror. Du kommer att tacka mig för det tipset. Ett år fick jag gallra med nagelsax innan plantorna var stora nog att skola om. Det hade grott en djungel av minimala små plantor.

Ofta gror jätteverbenan bra inomhus på en ljus plats i rumstemperatur. Vissa år händer dock ingenting, eller för få plantor gror, och mer drastiska metoder måste till. Om inget grott på två veckor så sätt en plastpåse om krukan och stoppa in den i kylskåpet ett par veckor. Sedan tar du fram den ljust och varmt igen. Sådärja! Nu gror det!

Om du sår i januari-mars enligt denna metod, så blommar jätteverbenan hela sommaren. Och hela hösten. Om du tycker att det är trångt inne, så kan du ställa ut din (plastpåsetäckta)kruka direkt i snön, och låta den stå kvar tills det gror av vårvärmen i maj. Men då får du räkna med att du inte får blomning förrän i augusti-september. Samma sak gäller självsådda små plantor i rabatterna, de tenderar att blomma sensommar/höst.
Lyckas du bra med att övervintra pelargoner svalt men frostfritt kan du testa att kruka in några jätteverbenaplantor på hösten. De skall övervintras på samma sätt.

Och du... fjärilar älskar jätteverbena!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar