tisdag 17 mars 2015

Odla perenna rotfrukten Yacón i sommar

En av mina mest spännande nyheter för i år har odlats länge i Anderna, men är ganska okänd här i Sverige. Det är den perenna rotfrukten Yacón. 

Smaken är söt, och beskrivs som något åt äpple-päron-vattenmelonhållet. De kan ätas råa eller tillagade, och behöver inte skalas. Smaken förändras något med lagringstid, då knölarna får ökad sötma. Knölarna lagras frostfritt efter skörd, som potatis och släktingen dahlia. 

Det är en god knöl, som används som frukt och grönsak, men också för att framställa en “sockerfri” lågkalorisirap för t ex diabetiker. Knölarna är rika på fibrer och inulin, som är nyttigt för vår tarmflora. Det är en sockerart som inte kan brytas ner så lätt av oss människor, så vi upplever den som söt, men den ger få kalorier. 

Konsistensen hos knölarna är krispig, lite som vattenkastanjer. De är förvånadsvärt saftiga och Yacón ska betyda vattenrot på Inkaindianernas språk. De funkar därför bra i t ex råsaftcentrifuger. 

Knölarna växer precis som jordärtskockans inte till förrän på hösten. Plantan bör skyddas från de första frostknäpparna, så att den får stå kvar och växa så länge som möjligt. Skördas från oktober, när frosten slutligen tagit bladverket. 

Yacón har uppmärksammats hos permakulturodlare då den är en perenn (flerårig) grönsak med hög avkastning. En planta kan ge ca 3-8 kg ätbara knölar. 


Så här gör du: 
Sätt knölarna i jord inomhus i kruka/hink i mars/april. Var försiktig med vattningen tills plantan får blad. Plantera ut dem till stora hinkar/murarbaljor eller trädgårdsland efter sista nattfrost på vår/försommar. Här i Huddinge brukar det vara runt 6 juni. Ställer du ut dem tidigare måste du vara beredd på att passa med täckning eller ta in plantorna om det är risk att temperaturen går under nollan. 

Det är lättare att skörda knölarna utan att de går sönder om man odlar i stora hinkar, då man bara kan tippa ut alltihopa. Plantan har två sorters knölar. Det är de gulaktiga man äter. De rosa som sitter vid stjälken sparas och används som utsäde nästa år. 


Plantorna blir fina, med stora, håriga blad, och höga 120-180 cm. Ibland blommar de på sensommar/höst med små gula blommor. 

Knölar för plantering kan köpas hos mig i mars-maj, beställer gör du här.

11 kommentarer:

  1. Jag provade Yacón i år med ditt utsäde. För ett par dagar sedan skördade jag och smakade den rå. Himmelskt gott!!!!! Skrispigt, saftigt och jättegott! Detta ska jag odla varje år!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag söker mer utsäde till Yacon. Ska du sälja det i år också?

      Radera
    2. Ja, den kommer in om ett par veckor. Maila mig så mailar jag när den går att beställa. Hälsningar /Jenny

      Radera
  2. Kan jag också få köpa rotknöl av dig?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nu i veckan kommer de upp i webshopen och går att förbeställa för leverans i månadsskiftet mars-april.
      Hälsningar /Jenny

      Radera
  3. Svar
    1. Hej! Nu i veckan kommer de upp i webshopen och går att förbeställa för leverans i månadsskiftet mars-april.
      Hälsningar /Jenny

      Radera
  4. Svar
    1. Hej! Nu i veckan kommer de upp i webshopen och går att förbeställa för leverans i månadsskiftet mars-april.
      Hälsningar /Jenny

      Radera
  5. Går det att beställa utsäde av Yacon hos dig i år?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nu i veckan kommer de upp i webshopen och går att förbeställa för leverans i månadsskiftet mars-april.
      Hälsningar /Jenny

      Radera