måndag 13 april 2015

Hysteri kring giftiga trädgårdsväxter - att sila mygg och svälja kameler

Många växter är giftiga. Både bland dem vi har i våra trädgårdar och dem vi hittar i naturen. I vissa fall har giftigheten utnyttjats för att ta fram olika mediciner. I de fall som människor har drabbats av förgiftning har det oftast rört sig om att man förväxlat rötter, frön och blad med ätliga sorter, eller velat experimentera med växten i medicinska eller drogrelaterade syften. Förgiftningar genom olyckshändelse hos barn som ätit en växt är mycket ovanliga. De förgiftningar som sker yttrar sig oftast i magont, kräkningar och sveda i mun och svalg. Otrevligt vid tillfället, men inte dödligt. Vissa växter har en växtsaft som kan ge utslag och blåsor på huden, särskilt i starkt solljus.



Jag hör ofta människor säga att "det där är minsann en jättegiftig växt, den kan hen inte ha i sin trädgård". Jag säger tvärtom. Genom att skapa en trädgård av enbart gräsmatta, röda vinbär och plocksallat och släppa lös dina barn däri, skapar du en skyddad värld. Men du lär dem inget om omvärlden. De är inte rustade att gå på skogspromenad med förskolan eller ens gå själva till och från skolan när den tiden kommer.

Lär ditt barn tidigt att inte plocka eller äta en växt som du inte uttryckligen sagt är ok, vid just detta tillfälle. De får komma och hämta dig och peka och fråga. På väg till och från skolan ser jag ofta barn som rycker bär av prydnadsbuskar och trycker in dem i munnen. Barn som okynnesplockar blad av buskar och växter och river sönder dem. Barn som plockar blommor som i bästa fall får komma hem och vissna i vasen, i värsta fall kastats de om 100 meter. Det hör inte till allemansrätten att plocka krokus, vitsippor och påskliljor i äldreboendets rabatter.

Lär ditt barn att det inte är ok. Både för att det är viktigt att respektera växter och sina medmänniskor som också vill njuta av dessa växter, men också av säkerhetsskäl. När ditt barn får vara med dig i trädgården och skogen och plocka bär och svamp och skörda grönsaker och blad, så lär sig han eller hon med tiden vilka växter som är ätliga eller ej. De lär sig att fråga och kontrollera, att slå upp i böcker eller på nätet. 15:e gången du pekar ut jättebjörnlokan på väg till skogen säger de namnet före dig.
Med en enkel regel att inte plocka eller äta en växt som inte du sagt är ok, behöver du inte oroa dig för förskolans skogspromenader med 20 barn och bara tre vuxna. Du kan ha vilka växter du vill i familjens trädgård, och ditt barn får med tiden viktiga och användbara kunskaper. Och du med, då du lär dig namn och utseende och användningsområde på alla växter dina barn frågar om, när du slår upp dem :-)






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar