Nässelsoppa 4 portioner
- 1 liter späda nässelblad
- 5 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl finhackad vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök
- 1 msk smör
- 1 buljongtärning. Hönsbuljong eller grönsaksbuljong
- 5 dl vatten
- 1 dl grädde
Lägg nässelbladen i ett durkslag. Sänk ner hela durkslaget i diskhon eller en stor bunke fylld med kallt vatten. Rör om försiktigt med handen (i handske). Lyft upp durkslaget och häll ut vattnet och fyll på nytt. Upprepa minst 3 gånger. Krama ur nässlorna försiktigt och lägg dem i kastrullen.
Fyll på 5 dl vatten, salta. Koka i 10 minuter. Häll över nässlor + kokspad i en matberedare och mixa tills allt är slätt. Du kan även använda stavmixer.
Fräs vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök i smöret i kastrullen. Häll tillbaka nässelkoket, tillsätt resterande vatten, grädde och en buljongtärning av valfri typ. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Serveras gärna med ägghalvor eller pocherat ägg. Krutonger är också gott till. De gör du genom att skära brödtärningar och steka dem i smör en kort stund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar