måndag 20 april 2015

Gratis mat i trädgård och natur - nässelsoppa

Brännässlor går att äta. Tricket är att plocka dem nu på våren, när bladen är små, då bränner de mindre och är fulla av näring. Ta gärna på dig diskhandskar eller engångshandskar i plast för säkerhets skull. Antingen plockar du av bladen ett och ett, så slipper du rensa dem i köket sen. Eller så klipper eller drar du av hela revor och repar av bladen efteråt. Försök att dra försiktigt i så fall, så du inte skvätter upp så mycket jord på bladen. En liter blad, icke packade, behövs för en soppa för fyra.


Nässelsoppa 4 portioner

  • 1 liter späda nässelblad
  • 5 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl finhackad vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök
  • 1 msk smör
  • 1 buljongtärning. Hönsbuljong eller grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 1 dl grädde

Lägg nässelbladen i ett durkslag. Sänk ner hela durkslaget i diskhon eller en stor bunke fylld med kallt vatten. Rör om försiktigt med handen (i handske). Lyft upp durkslaget och häll ut vattnet och fyll på nytt. Upprepa minst 3 gånger. Krama ur nässlorna försiktigt och lägg dem i kastrullen.
Fyll på 5 dl vatten, salta. Koka i 10 minuter. Häll över nässlor + kokspad i en matberedare och mixa tills allt är slätt. Du kan även använda stavmixer.

Fräs vitlöksblast, ramslöksblad, salladslök eller purjolök i smöret i kastrullen. Häll tillbaka nässelkoket, tillsätt resterande vatten, grädde och en buljongtärning av valfri typ. Låt sjuda i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Serveras gärna med ägghalvor eller pocherat ägg. Krutonger är också gott till. De gör du genom att skära brödtärningar och steka dem i smör en kort stund.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar