söndag 12 februari 2012

Ljus chokladmoussetårta till maken

Idag fyller maken år! Han har önskat sig en tårta med ljus chokladmousse, då han gillar mjölkchoklad allra mest. Här kommer receptet om du också blev sugen. Kanske något för alla hjärtans dag?


Ljus chokladmoussetårta till maken, 175 grader 20 minuter + kylskåp ett par timmar eller över natten

Till kakan
100g smör, smält
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
4 msk cacao
2 tsk vaniljsocker

Mousse
ca 250g ljus blockchoklad
ca 50g vit blockchoklad
5 äggulor
5 dl grädde

Gör kakan
1. Smält smöret, låt svalna något
2. Rör ihop socker, ägg, mjöl, cacao, vaniljsocker. Tillsätt smöret. Blanda noga, så att det inte blir klumpar.
3. Smörj och bröa en rund form med löstagbar botten/sidor
4. Fördela smeten i formen, grädda 20 minuter i ugnen.
5. Ta ut kakan efter exakt 20 min, den ska vara kladdig. Låt svalna. Låt den vara kvar i formen.

Gör chokladmoussen
1. Smält chokladen i vattenbad. Det gör du genom att ta en skål som tål värme, t ex ett litermått i aluminium, som du ställer i en liten kastrull med varmt vatten på en platta på spisen. Chokladen kan bli förstörd om vatten skvätter in i skålen. Chokladen kan bränna fast om skålen tar i botten på kastrullen, den ska "flyta" eller sitta fast i ovankant.
Bryt ner chokladen i skålen, spara en ruta av varje färg till dekoration. Rör om då och då. Låt det inte stormkoka, då kan du eller chokladen råka få hetvatten på er. Dra av från plattan när det har smält, och ta upp skålen med pannlappar.
2. Vispa grädden så den blir rejält fast.
3. Skilj äggulor från vitor.
4. Vispa upp äggulorna, rör sedan ner chokladen i dem, så de blir ordentligt blandade.
5. Rör i även grädden.

Montera kakan
Kakan skall vara kvar i sin form. Bred ut chokladmoussen ovanpå kakan. Det blir ett tjockt lager. Sätt in alltihopa i kylen några timmar, eller över natten, så att moussen stelnar.
När kakan ska serveras, så riv ljus choklad och vit choklad med ett rivjärn över kakan. Ta loss överdelen på formen.

Njut! 


2 kommentarer:

  1. Låter alldeles underbart farligt och gott! Tusen tack igen för ännu ett toppenföredrag ikväll! Nu ska här registreras fröer! Ska även kolla på hemsidan om ev. kompletteringar! Kram Mia

    SvaraRadera
  2. Åhhh...så läcker. Jag älskar också ljus choklad. Det här receptet måste jag absolut testa. Tack för inspirationen!

    SvaraRadera