Pallkragen är ett transportskydd man ställer ovanpå lastpallar när man fraktar gods. Den består av fyra träplankor och metallbeslag som håller ihop den i hörnen. Den går att fälla ihop och är således lätt att transportera i bil.
Man kan naturligtvis snickra egna ramar, men när man jämför arbetsinsats och virkeskostnad med priset på en begagnad pallkrage (50-60:-) brukar pallkragen vinna.
Har man stor kassa kan man köpa nya pallkragar, annars söker man på Eniro efter ”lastpallar” och ”pallar” och ”pallkragar” på sin ort. De flesta företag som handlar med lastpallar handlar även med begagnade pallkragar. De brukar kosta 50-60:-. Ibland annonseras de även ut på Blocket.
Vad är då tjusningen med att odla i pallkragar?
Det är upphöjda bäddar som snabbt blir varma på våren. De kräver mycket lite jobb, jämför med att gräva och vända ett potatisland i styv lera till exempel... Du fyller den med jord, gödsel och kompost och marktäcker gärna med gräsklipp mellan raderna. Allt växter i turbofart, och det är lättare att hålla koll efter ohyra. Det går åt mer vatten, det är väl det enda som talar emot pallkrageodling i mina ögon.
Det finns två sätt att starta sin pallkrageodling på.
Metod 1
Du tar bort grässvålen där du vill ställa din pallkrage, luckrar jorden och ställer en pallkrage uppepå. Fyll den med jord och odla. Har du bara en pallkrage hög odling kan du inte ha markduk under, då blir du begränsad i ditt val av grödor.
Metod 2
Har du besvärliga rotogräs, besvärlig jord eller bara är en smula lat? Bred ut markväv eller tidningar på gräsmattan, stapla två pallkragar på varandra, och fyll på jord. Minst 6 säckar köpejord brukar gå åt. Det växer som en dröm i denna porösa näringsrika jord. Vill du spara pengar? Åk till ett stall och hämta hästgödsel och bottna kragarna med. Så använder du köpejord bara i den översta kragen.
Målning & hållbarhet
Det går bra att måla pallkragarna om man vill - men de grånar och får patina efter bara en säsong. Obehandlade på insidan håller de många år. Efter 5-6 år brukar de börja bli en smula murkna på insidan, längst nere i marknivå. Inget som syns på utsidan, och de håller för odling ett par år till!
Odlingen i pallkragen är det lätt att täcka med fiberduk, pallkrageväxthus eller göra ett enkelt lock av ströläkt och byggplast till. Vips har jag gjort mig en kallbänk! Med ett tjockt lager nygjord hästbajs och halm under jorden blir det istället en varmbänk. Gissa om det växer! Här kan man tjuvstarta plantor som sedan får flytta ut i de andra pallkragarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar