måndag 2 juni 2014

Bladlöss - så blir du av med dem

Bladlöss sticker hål i dina växter, försvagar dem och gör dem mottagliga för olika svampsjukdomar. Har du en trädgård i bra balans, med många nyttodjur, behöver du inte bekymra dig särskilt mycket över bladlöss. Frösådder och unga plantor kan däremot snabbt bli svårt skadade och kanske dö av bladlusangrepp. Det är inte heller kul att gå och vänta på att knopparna på favoritrosen ska slå ut, för att upptäcka att de är förstörda av bladlöss.

Bladlöss på knoppar och skott på dina rosbuskar är lätta att få bort - du drar av dem i klump med fingrarna, och sköljer sedan fingrarna - och knopparna - med trädgårdsslangen. Se bara till så att du inte drar av några av dina vänner: nyckelpigans larv eller guldögonsländornas larver "bladluslejonen". På stora buskar eller träd gör bladlössen inte särskilt märkbar skada.

På frösådderna är det lite kinkigare. Är plantorna för späda klarar de varken av att du gnuggar bladen eller spolar av växten. Å andra sidan klarar de inte ett bladlusangrepp särskilt bra då heller. Är de lite större är det just det du skall göra. Ställ krukan i duschen, eller använd trädgårdsslagen. Spola och gnugga försiktigt både över och undersidan av bladen. Titta lite extra på skottspetsar och blomknoppar.
Om vädret tillåter så ställ gärna ut inomhusväxter i skuggan efter avduschning. Då hittar nyttodjuren snabbt dit.

Nyckelpiga lånad från Wikipedia

Nyckelpigor
En vuxen nyckelpiga äter 50-150 bladlöss per dag. Vissa arter av nyckelpigor äter till och med sköldlöss, ullöss och spinnkvalster! En nyckelpiga lägger 400 ägg, som sedan kläcks till larver. Nyckelpigans larv äter ca 800 bladlöss under sin larvstadietid! Innan bladlössen sätter igång och föröka sig på våren lever nyckelpigorna på pollen. Om allt går som det ska kan alltså en nyckelpiga och dess avkomma äta många miljoner löss på en sommar!

Nyckelpigelarv - var rädd om den! Foto från Wikipedia

Spindlar - dina vänner
Spindlar är dina vänner, då de lever på dina växters fiender. Bladlöss, spinnkvalster, fjärilslarver och olika flyn som inte vill annat än tugga i sig dina ömsint vårdade växter. Man har hittat 1000 bladlöss i spindelnät. Då spindelnäten förnyas varje- till var tredje dag, betyder detta att en spindel tar VÄLDIGT MÅNGA bladlöss på en sommar.


Bild från Wikipedia på Guldögonslända

Guldögonsländor, nätvingar, stinksländor - kärt barn har många namn
Gulögonsländorna finns i många varianter; en del äter insekter som vuxna, medan de som är vanligast i Sverige lever på pollen. Hur som helst så är deras larver en baddare på att äta bladlöss: därför har de fått smeknamnet bladluslejon.
Bild från Wikimedia på Bladluslejon


Skippa medlen
Vad händer när du i panik använder "något medel" för att bli av med skadedjur i din trädgård?
Myrr och liknande produkter skadar och dödar ALLA insekter som kommer i kontakt med det, det dödar inte bara myror. Ett honungsbi som landar i myrr du strött ut, tar med medlet hem till samhället, där det skadar och dödar hundratals bin. Samma sak gäller andra gifter vi "behandlar" våra trädgårdar med.

Vissa förespråkar att duscha bladlusangripna växter med såpvatten. Det cirkulerar olika recept på lösningar på nätet. Vad som däremot sällan sägs är att du måste träffa varje enskild lus med detta medel för att det skall vara effektivt, och du kan inte behandla i förebyggande syfte. Du kan alltså lika gärna spruta med vatten... Du riskerar dessutom att bränna sönder dina växter som står i solen om du sprutar ner dem med såpa utan att sedan skölja av dem.

Så... duscha av löss du har problem med med vatten, använd fingrar där det går för att få av så många som möjligt. Tycker du att det är läbbigt kan du ju alltid använda diskhandskar eller engångshandskar. Låt lössen i flädern eller häggen sitta kvar, så ökar populationen av nyttodjur snabbt, när det finns så mycket mat åt dem. Öppna fönster och dörrar till växthus, uterum och inglasade balkonger för att bjuda in guldögonsländor, spindlar och nyckelpigor att festa på dina bladlöss, spinn, sköldlöss och ullöss. Ställ ut drabbade plantor i skuggan, så hittar dina vänner snabbt dit!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar