fredag 30 januari 2015

Frösådd av chili - en het historia

Jag säger det på en gång: ta eventuella varningstexter på fröpåsen på fullaste allvar. Sår du en jättehet chilisort, så försök att använda plasthandskar. Går det inte kanske du kan ta fröerna med pincett eller liknande. Om du trotsar dessa varningar och ändå sår med bara fingrar, så måste du tänka på var du sedan stoppar dem. Fingrarna alltså, inte fröerna. Även efter upprepade handtvättar kommer det att svida rejält när du kliar dig i ögat eller kanske går på toa. Nu vill jag inte avskräcka dig från att så chili, tvärt om, men ha detta i bakhuvudet. Så, nu kan vi börja.


Tag en ren kruka med dräneringshål i botten. Plast håller lättare fukten än andra material. Fyll i näringsrik jord (U-jord, P-jord, Blomjord, Rosjord) nedersta tredjedelen av krukan. Sedan fyller du på med såjord nästan ända upp. Lägger ut dina fröer, glest och täcker med 2-3 mm såjord eller vermiculit. Jag sår chilifrö i mönster som en tärningsfemma, 5 st i en 8 cm plastkruka. Då har de tillräckligt med plats tills det är dags att skola om dem. Ett groende frö får aldrig torka ut. Jorden skall vara fuktig, men inte blöt. Vermiculit på jordytan hjälper till att hålla en jämn fuktighet, likaså vattning ovanifrån med sprayflaska, samt täckning av krukan med plast, t ex genom att ställa den i ett miniväxthus. Glöm inte att märka dina sådder! Man glömmer snabbare än man tror, och det är roligt att veta vad man satt om man ska ge bort en planta, eller tyckte att någon sort blev extra god.


Man kan också så chilifröerna ett och ett i små torvbriketter, sk jiffy, eller göra krukor av tidningspapper. För bägge dessa krävs att du stoppar krukorna i en plastlåda, de torkar nämligen ut i "själva krukan" väldigt fort. Pluggbrätten och pluggboxar kan tyckas vara en bra idé, men kräver för att det skall funka optimalt att man sår samma sorts frö i alla celler, och att de gror samtidigt, vilket sällan är fallet med chilifrö. Använder du kesellaburkar, konservburkar, mjölkpaket eller liknande, så tänk på att göra hål i botten. Vad du än sår i, måste du kunna hålla en jämn fuktighet, och överskottsvattnet måste kunna rinna ut. Därför behöver såkrukan stå på en bricka, i ett plasttråg, på ett fat eller liknande. Kan man täcka med ett plastlock eller plastfilm eller genomskinlig plastpåse blir det ännu bättre.

Nu ställer du sådden varmt. Har du en värmematta är det perfekt. Över ett element, på värmepannan, ovanför kylskåpet, på badrumsgolvet om du har golvvärme - det är dags att vara kreativ. Chilifröer gror snabbare och jämnare med tillskottsvärme. 22-24 grader, gärna mer, ända upp till 29 graders jordtemperatur ökar dina chanser för chilifröerna att gro. Ju varmare de står inom detta intervall, desto snabbare gror dessutom fröerna. Frö som stått för kallt, t ex  vid 16 grader och inte grott på 4 veckor, kan gro på 5 dagar när det flyttas till 29 grader. Så fort fröet grott behöver den lilla plantan ljus! Därför är vi många som ser till att ordna belysning på samma ställe som vi ställer sådden. Annars får du vara snabb att flytta såkrukan, till ett ljust ställe. Får plantorna för lite ljus blir de taniga, gängliga och lättare offer för sjukdomar och angrepp. Nu, när plantorna kommit upp är 29 grader lite varmt, 18-22 grader rekommenderas.

Var inte ängslig om chilifröerna gror ojämnt. De är alla individer, precis som vi. I högra krukan på bilden ovan grodde först bara ett frö. 14 dagar senare tittar nu två frön till upp med små gröna spröt.
Alla frön i bägge de främre krukorna är sådda samtidigt. Den vänstra sorten grodde snabbare och har på tre veckor hunnit mycket längre än den andra sorten.

Hjälp, jag får panik, alla andra verkar så frön nu, jag är såååå sen med mina sådder!
Ta det lugnt! Har du tilläggsbelysning kan du så nästan året om. Har du en ljus plats i rätt temperatur att erbjuda plantorna sedan du grott kan du så när du vill. Har du bara fönsterljus att tillgå bör du vänta till februari-mars, eller köpa belysning för att kunna starta tidigare. Billiga lysrörsarmaturer fungerar utmärkt, du behöver inga specialväxtlampor. Capsicum annuum-sorterna räcker absolut att så i mars, du har din första skörd efter tre-fyra månader om du sköter plantan rätt.
Många av Chinensesorterna kräver 6-9 månader innan du kan skörda din första frukt. Så antingen erbjuder du dem en ljus plats inomhus tidigt på våren, då de är små, eller så släpar du in plantorna på hösten, när de kan vara ganska så rejäla. Här hittar du tips om hur du enkelt kan få plats med många löpmeter sådd under belysning - genom att bygga en ljushylla!

Här kan du läsa mer om omskolning och vidareodling av chiliplantorna.

















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar