lördag 29 mars 2014

När är det dags att så?

Tidpunkt för sådd beror dels på var du bor och dels på vad det är för växt, och hur den skall användas. Samt vad du har för förutsättningar. Testa dig fram!

Många växter kan sås på flera olika sätt. Sallat kan till exempel både direktsås, eller förodlas inomhus eller i växthus eller varm-/kallbänk.
Vilket man väljer beror på vad man har för utrymmen inne och ute. Har du ett stort grönsaksland så sår du direkt i jorden. Täck med fiberduk, inga sådder tål att torka ut. Fiberduken skyddar även mot nattfrost, om du sår tidigt. De flesta sorter av sallat gror vid så låg jordtemperatur som 5 grader - däremot inte vid höga temperaturer!

Har du ont om plats i grönsakslandet, men plats inne eller i växthus eller varm/kallbänk, så kan du så där. Sedan planterar du ut småplantor, med rätt plantavstånd, i grönsakslandet. Om du alltid har några sallatsplant på gång så kan du sätta ut en ny liten planta när du skördat ett huvud.

Året runt
Basilika, pelargoner och chilipeppar till exempel kan egentligen sås året om, då de trivs bra i en kruka i rumstemperatur. Det man får tänka på är att ge extraljus under årets mörkaste månader. Den angivelse som står på fröpåsarna syftar till odling/skörd/blomning i trädgården under sommaren.

Tomatsådd
Tomater sår många alldeles för tidigt. Det gäller att kunna ta hand om plantorna på ett bra sätt tills det är dags att sätta ut plantan på sin slutliga växtplats utomhus eller i växthus.
Vem har inte haft söderfönstret fullt med meterhöga rangliga plantor och minusgrader på nätterna utomhus?

Tomater vill ha en nattemperatur på MINST 8 plusgrader när man planterar ut dem. Det innebär att man måste ha en värmefläkt/frostvakt i växthuset som inte bara håller frostfritt utan dessutom värmer litegrann.
Ska man odla sina tomater utomhus så får man vänta med utplantering till efter sista frostnatt på våren. Runt nationaldagen brukar jag räkna med här där jag bor. SMHI har information på sin webbplats.

En tomatplanta av en högväxande tomatsort 4 veckor efter sådd är ca 30 cm hög om den stått tillräckligt ljust. Plantera gärna “ner” den varje gång du omplanterar till en större kruka - dvs sätt plantan under jord ända upp till nedersta bladparet. Då skjuter stammen rötter. Plantan får kraftigare rötter - och tar mindre plats inomhus.

Flera skördar på samma plätt
Har du provat att använda grönsakslandet till flera skördar per år? I en ruta(eller pallkrage) sår du kanske spenat i april-början av maj. I juni, när du skördat spenaten, planterar du ut t ex gurka eller bönor som du förodlat inne. Du som bor i norr kanske får ge dig nu, men vi i Stockholmstrakten och nedåt sår dessutom machésallat i september. Genom att anteckna hur lång tid det tar hos dig från sådd till skörd av olika växter, och lära av det, kan du förlänga din odlingssäsong.

Läs på! Så inser du att du kan få hemodlade sockerärtor mycket tidigare än du trodde var möjligt... De gror nämligen redan vid en jordtemperatur på 5 grader, och skyddas mot lätt frost av fiberduk eller ett lock till dina pallkragar. T ex “Handbok för köksträdgården” av Lena Israelsson är en guldgruva för dig som vill odla din egen mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar