torsdag 8 maj 2014

Odla egen slanggurka i en hink

Har du provat hemodlad slanggurka? Inte trodde jag att det skulle vara så stor skillnad på gurka och gurka - de består ju mest av vatten!

Men det är stor smakskillnad på egenodlad växthusgurka och de plastade mörkgröna tingestar man köper i grönsaksdisken. Smaken är... gurkigare helt enkelt. Har du inte odlat gurka så måste du prova!

Välj en helt honlig sort som är resistent mot mjöldagg. Om plantorna smittas av mjöldagg så blir det inga fler gurkor - ett solklart val för mig. Provar du att odla gamla, icke mjöldaggsresistenta plantor bland de nya, resistenta sorterna blir det snart uppenbart för dig vad jag menar. Du kan pyssla om en planta i månader, får du sedan mjöldagg på den blir det inga mer gurkor alls på den.

Sorter som Carmen, Euphya, Passandra, Bella och Melen är alla friska, högavkastande, rikgivande och GODA. Med helt honlig menas att dessa sorter bara får honblommor, och att de alltså får en gurka vid varje blomma om temperaturen och luftfuktigheten är den rätta. Du ser det på 'Passandra' på bilden nedan, att den har en gurka vid varje "bladveck".



Fröpåsen är rysligt dyr jämfört med många andra fröer - men jämfört med att köpa samma mängd gurkplantor på den stora handelsträdgårdskedjan eller färdiga gurkor i affären så vinner du betydligt mer än smaken på att odla dina egna gurkor. Ofta gror 100% av fröerna i påsen, så tänk efter innan du sår hur många plantor du vill ha.

När du sår fröet gör du det på ett varmt ställe, 20-24 grader, i en ren kruka med lite blomjord i botten och såjord på toppen där fröer skall ligga. Du petar ett 1 cm djupt hål med fingertoppen, och så lägger du fröet på högkant på sin långsida. Täck över det, vattna igenom, och plasta in krukan, eller ställ den i ett miniväxthus med lock. Håll sådden fuktig, men inte plaskvåt. När fröet grott skall locket av.

Förodla dem inne 4-5 veckor, innan du planterar ut dem i växthuset. Nattemperaturen skall vara över 12 grader för att gurkan skall trivas.

Bygg ett gurkhus på 10 minuter
Har du inget växthus? Böj till ett par slanor av sly, eller köp elrör och gör bågar av, och drapera dem i en bit byggplast. Voila! Ett gurkhus!

Gurka kan odlas slingrandes på marken. Då blir gurkorna krokiga(re) men det funkar. Eller bindas upp för raka gurkor, och svårare tillgänglighet för sniglar mfl.

Kinesisk slanggurka för utomhusodling 
Det finns en slanggurka som heter 'Chinese slangen'. Lååång, smal, ormande slanggurka som trivs bra utomhus i ett soligt läge utomhus. Många ooohar över att denna gurka är så god, och att den trivs bra även utan växthus. En liten brasklapp bara för att den INTE är mjöldaggsresistent, så häng inte upp hela din gurkskörd på denna sort, utan komplettera gärna med en mjöldaggsresistent sort.

Hinkodling
Jag odlar oftast slanggurka i 20-liters murarhinkar, som på bilden nedan. Det går alldeles utmärkt, om man är noga med att passa med vatten och näring. En sådan hink skulle lika gärna kunna stå i ett varmt och skyddat hörn av din balkong eller uteplats, eller hur? Har man bara en eller två plantor kan man kanske kosta på sig en självvattnande stooor kruka, för att kunna resa bort en dag eller två utan att fresta så mycket på grannarna.



Genom att välja en halvlång slanggurka som Passandra, Minisprint eller Melen, och kombinera den med en lång sort, som Bella, Carmen eller Euphya, får du skörd under en mycket lång tid. De korta gurkorna ger snabbare skörd, medan de långa är "uthålligare". Här hittar du massor av gurkfrön.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar