måndag 5 maj 2014

Så får du dina tulpaner (och andra vårblommande lökar)att blomma även nästa år

Vi antar att du var duktig i höstas, och planterade dina lökar i väldränerad jord, på lagom djup, med en giva benmjöl/vedaska/lökgödsel i botten. Du valde läge efter hur just denna löksort trivs(soligt för tulpaner), inte bara för att den där tulpanen verkligen matchar dina trädgårdsmöbler, som råkar stå på ett särskilt ställe.

Nu, i maj, beror det till stor del på dig om dina tulpaner skall komma tillbaka nästa år eller inte. Det finns två saker du kan göra, för att få så stor blomsterprakt som möjligt nästa år.

Du MÅSTE låta bladen vissna ner naturligt. Många trädgårdsägare är väldigt snabba med att ta bort gulnande blad på lökväxter. Vill man att löken skall komma tillbaka nästa år och blomma så får man absolut inte göra detta. Lökväxter är i vila största delen av året. Den korta stund de är gröna ovan jord är den tid de har på sig att samla näring för att skapa en ny sidolök som kan blomma nästa år. Att gömma bladen under stenar ger samma effekt som att klippa bort dem, de kan inte fotosyntisera.

Torra, varma vårar ger dålig blomning nästa år, om du inte vattnar dina lökväxter! Lökarna blir då inte stora nog för att producera nästa års blomanlag. Vattna om våren är torr, och ge näring, i snabbverkande flytande form medan bladen är gröna. Dvs, något som växten kan ta upp på en gång det vattnas ut. Hönsgödsel upplöst i vatten, flytande krukväxtnäring - det mesta fungerar. Vid plantering grundar du istället med en långsamverkande sort i gropen, t ex benmjöl eller vedaska, som ger näring under längre tid.

I det vilda är det ingen som bryr sig om ifall inte alla tulpaner i en klunga blommar alla år. Du pysslar med dem för DIN skull.
Sedan håller du tummarna för att vädrets makter är med dig. Sommaren 2012 regnade det 6 veckor på raken i min trädgård. Det blev ingen torr sommarvila för tulpanerna. Optimalt för tulpanerna är en fuktig vår och höst, och en varm, torr sommar.

Tulpansorter som är kända för att komma tillbaka extra bra i trädgårdsmiljö, är de som antingen blommar på även små sidolökar, eller de som har snabb tillväxt av sidolökarna. Fosterianatulpaner och Darwinhybrider är några exempel på dessa. Flera exempel återkommer jag med i ett annat inlägg. Ut och vattna!

2 kommentarer: