onsdag 25 juni 2014

Fläderblomssaft - essensen av sommar

Nu är det dags att göra fläderblomssaft här i Huddinge. Juni-juli är blomningstid för den äkta flädern, Sambucus nigra. Har du ingen fläder i din trädgård, så ge dig ut och kika i parker och skogsbryn. Den är vanligare än man tror!

Kontrollera att blomklasarna är tillplattade längst upp/fram och inte "spetsigt-vindruveklase-hängande", samt blommar nu, och sitter på en buske, så vet du att du plockar från den ätliga äkta flädern, Sambucus nigra.

Jag klipper mina fläderblommor med sax, på stjälken, så jag får hela klasar. Jag tycker att det är mer lätthanterligt på det viset. Beroende på storlek behövs 20-30 klasar till receptet nedan. Ordentligt utslagna, dammandes av fläderpollen - så blir det mest smak av saften :-)

Dag 1
----------------
Ingredienser
1 1/2 l vatten
1 1/2 kg socker = 18 dl
50 g citronsyra (kommer i påsar om 30g samt 100g bara för att krångla till det, men 1 g citronsyra är ungefär 1 ml. Nu kan du multiplicera dig fram med måttsatsen om du inte har en våg i köket.
3 citroner, gärna ekologiska då du ska använda även skalet
20-30 väl utslagna blomklasar

1. Koka upp vattnet i en stor gryta.
2. Rör ner socker och citronsyra, dra grytan av plattan
3. Tvätta citronerna, riv av det gula på skalet, pressa citronerna.
4. Rör ner skal, saft, blommor i den heta lagen
5. Kyl och ställ grytan i kylskåp i minst 4 dygn. (Funkar med 5-6 också om man glömmer)

Efter 4 (eller 5 eller 6) dygn...
-----------------------------------------
6. Sila saften genom silduk, och fyll den på rena flaskor som kan stå i kylskåp en månad. Vill du spara saften längre, och det är klart du vill om du inte har stort släktkalas, så fyll ca 3/4 upp i 0,5-liters petflaskor, och lägg dem i frysen. Bara att förflytta till kylen när den förra tog slut, sedan håller de bra länge där. 



Precis nykokt smakar saften lite väl mycket citron. Efter en vända i frysen och lite lagring är det flädersmaken som dominerar :-) Den är ganska stark, så det behövs bara lite i glaset (ca 1 cm) när du ska blanda ut med vatten. Mindre än 1 på 10 alltså.



Även den mörkbladiga flädern Sambucus nigra 'Black lace' har ätliga blommor och bär. Jag har skattat min på lite blommor i år, och den outspädda saften blir röd som hallonsaft! Späder man ut den med vatten för att dricka den blir den rosa som blommorna. Jag misstänker att blomfästena/stjälkarna hjälper till att färga saften. Smakar som vanlig flädersaft!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar