lördag 21 juni 2014

Han och hon i pumpornas och squashens värld

De flesta frilandsgurkor, squash, pumpor och meloner har åtskilda honblommor och hanblommor, men de finns på samma planta. Det krävs en humla, ett bi, solitärbin eller din hjälp för att föra pappapollenet till mammablomman så att det uppstår fina frukter som du får skörda. Men vad är egentligen vad? Lugn! Det är plättlätt! Honblomman har alltid en "miniatyrfrukt" bakom blomman, redan innan den är befruktad. På bilden nedan är det en vintersquash som svingat sig upp i gungställningen. Hon har en squashformad frukt där blomman går över i stjälk. En gurka har istället en liiiiten gurkformad frukt där.


Hanblomman har ingen frukt alls, utan sitter på en rätt så lång stjälk, se bilden nedan. Om början av sommaren är sval, och när är den det INTE?, så bildas ofta först en hel drös med hanblommor, innan plantan känner sig redo att släppa fram en honblomma. Finns det inga honblommor som behöver pollineras kan man äta upp hanblommorna. I vissa länder fylls de med köttfärs och ugnsbakas, och i Italien doppas de i frityrsmet och friteras. Det smakar inte så mycket av själva blomman om jag ska vara ärlig, men känns ganska crazy att äta friterade blommor, så det är stor impfaktor på rätten.



1 kommentar:

  1. Mmmm, ahhh, ohhh. gott med friterade squashblommor! Jo, man får väl krydda smeten! :) Tack, Jenny för din kommentar hos mig, men OBS! att det inte är en 'vanlig Karlbergare' jag skrev om, utan en 'kryddkarlbergare'... :) Mia

    SvaraRadera