tisdag 10 juni 2014

Kärlek het som chili

Oavsett om du skördar din chilipeppar i mataffären eller hemma i växthuset, är det trevligt att kunna använda den till något mer än att "hacka ner den i grytan", eller torka den till pulver. Här kommer två bra recept!

Denna sjyssta, fruktiga chilisås bygger på ett recept från Evil chefs: http://www.evilchefs.se/evilrecipes.html
Tack Evil chefs! Passar utmärkt till grillat, fina korvar, fläskkött, kyckling mm.


Ananas & Habanerosås - med undertoner av citrongräs

Ingredienser

1 stor(se bilden, flaskorna rymmer bara 2 dl) eller 3-5 små chilis av Habanerotyp. Tag fler om du gillar riktig hetta.
Ett par engångs"plast"handskar
4 stjälkar citrongräs
1 stor vitlöksklyfta eller 2-4 små
1 liten gul lök
1 ekologisk citron, zest från skalet och all den pressade juicen
2 matskedar riven, färsk ingefära
1 matsked salt
2 dl vatten
1 dl ananasjuice från konservburken
1 dl vitvinsvinäger
1/3 färsk ananas
En burk (ca 550g inkl spad ca 350 avrunnen vikt) ananasskivor i egen juice.
3 msk rapsolja

Tag upp ananasen ur burken, dela den i bitar. Lägg den i en skål tills vidare. Använd zestjärn eller rivjärn för att få strimlor av citronskalet, och lägg i det. Pressa över citronen.
Rensa den färska ananasen från skal och mittstock. Skär i småbitar. Servera resten av ananasen till dina barn, så blir du poppis ;-)

Häll rapsoljan i en kastrull. Ta på dig engångshandskarna nu! Finhacka och tillsätt citrongräs, lök, vitlök och habanero. Fräs hastigt på spisen, det skall inte få färg.
Tillsätt alla andra ingredienser till detta, och låt koka ca 10 minuter, tills ananasen är mjuk.
Häll såsen i din matberedare eller mixa den slät med stavmixer. Smaka av. Är den het nog? ;-)
Häll på rengjorda flaskor & burkar, låt svalna, sätt på en snygg etikett och förvara i kylen.




Inlagd chilipeppar

En medelhet chilipeppar som Jalapeno, Joe's long cayenne, Black Hungarian eller Gusto Purple blir jättegod som inlagd. Du börjar med att ta på dig ett par engångshandskar i plast/vinyl.

Ingredienser
200g jalapeno, cayennepeppar eller annan halvhet chili
4 dl vatten
1 dl Strösocker
1 dl ättiksprit
1/4 dl salt

Skär all chilin i 1 cm breda "ringar". Låt fröna sitta kvar. Spola upp vatten i en kastrull, och koka chiliringarna 5-15 minuter. Kortare koktid ger fastare chili och hetare smak. Längre koktid ger mjukare chili och mildare smak. Häll av vattnet i ett durkslag när du är nöjd.

Koka upp lagen, bestående av vatten, strösocker, ättiksprit och salt. Häll i den kokta chilin i lagen, och låt sjuda 10 minuter. Häll upp på rena burkar, och låt svalna. Sätt på en snygg etikett och förvara chilin i kylen.

Handskar - varför?
Om du hanterar chilipeppar, t ex hackar den, får du fruktsaft på fingrarna. Det heta ämnet, Capsaicinet, i den är inte vattenlösligt, dvs du kan tvätta dig läääänge, och det sitter kvar ändå. Sedan petar du dig i ansiktet. Kanske till och med i ögat. Eller går på toaletten... Efter det blir du duktig på att använda engångshandskar när du hanterar chili, jag lovar ;-)




1 kommentar: