torsdag 26 juni 2014

Tomatmarodörer

Om dina tomatplantor överlevt så länge att du börjar hoppas på skörd, finns det en sak du bör se upp med. Grönsaksflyets larv.


De första skadorna brukar man missa. Små hål mitt på bladen på tomatplantorna. Tar man bort hela bladet, håller handen under, och tittar på undersidan ute i ljuset ser man ibland en minimal larv. I detta stadie ställer den inte till med så mycket skada, men sen...
Om du tar för vana att ta bort och kasta blad som plötsligt fått mystiska hål i sig, så har du stor chans att minska framtida angrepp, då du får med dig larven bort från växthus eller odlingar.

En dag är det stora hål i dina tomatblad, och på bladet under det trasiga bladet så ligger en hög.... larvbajs. Larven har blivit stor, och måste hittas och bortföras från dina tomatplantor. För den nöjer sig inte med att äta på bladen. Den kan ta ett par tuggor av varje tomat i en hel klase, innan de mognar. Tomaterna brukar sedan hinna ruttna innan de mognar, och du har slitit förgäves. Medelst list och motljus, eller en ficklampa på kvällen, brukar det gå att fånga in marodörerna. De är gröna eller bruna med en ljus rand längs sidan, och i detta stadie 2-4 cm långa.

Ofta gömmer de sig längs en bladnerv, bladkant eller stjälk - där de försöker smälta in.
Hittar du enbart stora hål i bladen och inget svart larvbajs under, så är det troligtvis en snigel eller snäcka som varit framme. Särskilt om hålet sitter i bladkanten. Ibland ser du dessutom ett slemspår på bladresterna. Här hittar du information om hur du bekämpar sniglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar