söndag 8 februari 2015

Egenodlad basilika håller läääänge

En kruka basilika från Coop kostar 17.90. Den vissnar nästan innan man hinner äta upp den. Ställ den i ett glas vatten eller plantera om den i jord så kan den hålla några dagar till. Men sedan får du köpa en ny kruka nästa helg. Gillar du verkligen basilika blir det 52 helger x17.90 = 930:-! Det är horribelt! För basilika är bland det enklaste du kan odla själv. Den behöver bara ljus, värme, näring och lagom med fukt.

Köp en påse med 650(!) basilikafröer här för 22:-.  Ta en kruka eller ett tomt köttråg i plast, eller en vindruvslåda, eller ett tomt mjölkpaket... ja, du hajar. Fyll den med blomjord och strö ut lite frön glest på ytan. Täck dem inte. Vattna med sprayflaska. Täck med en bit plastfolie med några små lufthål i, eller trä över en genomskinlig plastpåse med avklippta hörn. Jorden skall vara fuktig, men inte blöt. Ställ krukan på en ljus och varm plats. I ett fönster, eller under en lysrörsramp, under en stark skrivbordslampa etc. Redan efter några dagar ser fröerna ut att vara täckta med en geléaktig hinna, och så plötsligt har de grott! På fyra veckor är de så stora som på bilden ovan, och man kan börja tjuva de blad som är störst. Nu börjar du också näringsvattna. Det betyder att någon gång i veckan när du vattnar växten häller du i näring i vattenkannan, blandat med vattnet. Det kan vara flytande Blåkorn, Substral, Sommarblomsnäring eller guldvatten. Guldvatten är urin som du spätt med 10 delar vatten. Hönsgödsel och lösningar av vallört eller nässlor är underbar näring, men luktar fruktansvärt illa inomhus.
Antingen sår du flera krukor samtidigt, och så skördar du dem lika brutalt som coop-basilikan och kastar dem när de ser trötta ut och sår nya. Eller så sår du en eller ett par krukor lite glesare med färre frön. När deras rötter fyller ut sin första kruka ger du dem en större, med näringsrikare jord (Blomjord, U-jord, P-jord, Rosjord t ex), och fortsätter så. Du måste toppa plantorna, så att de inte går i blom. Går de i blom blir det färre nya blad till dig. Det gör du genom att du förutom att nypa av de största bladen när du skördar även nyper av ett par toppar. Busenkelt. Basilika som odlas inomhus på fönsterbrädan får mjuka och mjälla fina blad. Basilika som får komma ut i solen på friland eller i växthuset får styvare, lite mer läderartade blad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar