söndag 15 februari 2015

Så inte för tidigt

I olika bloggar och facebookforum kan man läsa om hur alla stressar för att så sommarens grönsaksskördar nu. Det handlar om förodling inomhus. Anledningen till att man förodlar är för att ge växterna ett försprång, så att man snabbare får skörd, eller får skörd alls en normalkall svensk sommar. Vissa grönsakssorter behöver en lååång tillväxtperiod innan det är dags att skörda. Andra hinner snabbt ikapp när ljuset & värmen kommer.
Kolla noga upp vad som gäller för det grönsaksfrö det kliar i dina fingrar över att så. Det är inte så att du automatiskt får skörd tre månader tidigare om du sår tre månader tidigare. Det beror på hur du sköter dina sådder och vilka förutsättningar du har.
Det finns några anledningar att dra i bromsen, som jag går igenom här nedan.

1. Ljuset utanför våra fönster är inte starkt nog för att ge hyfsade plantor förrän i mitten av mars. Sår du innan dess måste du ha tilläggsbelysning, för att inte stå där med rangliga plantor.
2. Du har inte utrymme att ta hand om förodlade plantor på bästa sätt. Se de stackars purjolöksstråna i pluggboxen ovan som ett dåligt exempel. På fröpåsarna står "förodlas inne i februari-april". Det betyder att du skall så fröna tidigt(i feb-april), gödsla och vattna noga, samt ge dem bra med ljus, för att sätta ut plantor tjocka som en blyertspenna i maj. DÅ har du vunnit tid. Har du plantor som ser ut som dem ovan trots tre månaders förodling har du kastat bort din tid och ditt utrymme. Då hade du lika gärna kunnat så i maj. Om plantorna måste stå och stampa är det risk att det inte blir någon skörd alls att tala om. I pluggboxen får de för lite jord, och får ofta stå still och stampa. Jag använder dem inte alls längre.

3. Du missar att gödsla. Enklast gödslar du genom att först plantera om de grodda småplantorna i näringsrik jord när de är hanterbara, sedan gödselvattnar du dem med nästan vad du vill i näringsväg en gång i veckan. Det kan t ex vara substral, flytande blåkorn eller guldvatten (1/10 urin 9/10 vatten).

4. Olika växter blir olika stora olika snabbt. Dessa chilipepparplantor är Capsicum baccatum 'Lemon drop' 4 månader efter sådd. Det frestar på tålamodet. hos resten av familjen att inte kunna se ut genom fönstren, i väntan på att juni blivit tillräckligt varm för att plantorna ska kunna flytta ut.


Tomatkompisarna sådda i mitten av mars är så här stora två månader senare, i mitten av maj, och bor redan i växthuset med värmefläkt. Har du sått tidigare så har du i bästa fall ännu större plantor, men svårt att rymmas med dem om du inte har ett uppvärmt växthus. I värsta fall har du tunna, gängliga plantor som du undrar om de kommer att överleva, än mindre ge frukt.

Så: is i magen, och läs på! Dras inte med i andras såhets, de har kanske helt andra förutsättningar än du. Och dokumentera allt du gör. Vet du när du sådde ifjol och har utvärderat det, så kan du lättare rätta till och göra rätt i år.

1 kommentar: