tisdag 12 november 2013

Gott bröd snabbt

Surdegsbröd i all ära, ibland har man inte ork eller framförhållning nog att få till det. Dessa frallor bakar du snabbt, och de blir goda!

Jennys snabbfrallor, 9-12 st
Ingredienser
5 dl vatten, 37 grader(det ska precis börja kännas lite ljummet på armen, men absolut inte vara varmt)
50 g jäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
2 msk olja, t ex rapsolja
10 dl vetemjöl special (häll mjölet ner i ett litermått när du mäter upp det, så att det inte packas ihop)
4 dl rågsikt (eller grahamsmjöl)

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Häll vattnet i en stor skål/bunke.
3. Smula i jästen, och rör tills den löst upp sig.
4. Häll i socker, salt, olja.
5. Häll i bägge mjölsorterna.
6. Blanda till en jämn deg, med slev eller händerna. När det ser ut som deg är det klart, behöver inte knådas eller köras i maskin eller liknande.
7. Lägg bakplåtspapper på en plåt, och rulla runda bollar av degen. Från handflata till liten snöboll i storlek, det är valfritt. Det brukar bli 9-12 st ca. Sprid ut dem så mycket det går på plåten.
8. Låt plåten med degbollar stå varmt och dragfritt och jäsa i 30 minuter. T ex ovanpå spisen medan du värmer ugnen.
9. Grädda sedan bröden i ugnen i 15 minuter, tills de är gyllenbruna och fina.

Variation
Vill man så kan man blanda i någon dl solrosfrön eller valnötter i degen. Man kan också lägga till 1 tsk brödkrydda, lite riven pomerans, eller riva ner en liten morot i degen. Eller trycka fast vallmofrön eller pumpakärnor på bullarna innan de jäser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar