Surdegsbröd i all ära, ibland har man inte ork eller framförhållning nog att få till det. Dessa frallor bakar du snabbt, och de blir goda!
Jennys snabbfrallor, 9-12 st
Ingredienser
5 dl vatten, 37 grader(det ska precis börja kännas lite ljummet på armen, men
absolut inte vara varmt)
50
g jäst
1
msk strösocker
1
tsk salt
2
msk olja, t ex rapsolja
10
dl vetemjöl special (häll mjölet ner i ett litermått när du mäter upp det, så
att det inte packas ihop)
4
dl rågsikt (eller grahamsmjöl)
1.
Sätt ugnen på 225 grader.
2.
Häll vattnet i en stor skål/bunke.
3.
Smula i jästen, och rör tills den löst upp sig.
4.
Häll i socker, salt, olja.
5.
Häll i bägge mjölsorterna.
6.
Blanda till en jämn deg, med slev eller händerna. När det ser ut som deg är det klart, behöver inte knådas eller köras i maskin eller liknande.
7.
Lägg bakplåtspapper på en plåt, och rulla runda bollar av degen. Från handflata
till liten snöboll i storlek, det är valfritt. Det brukar bli 9-12 st ca. Sprid
ut dem så mycket det går på plåten.
8.
Låt plåten med degbollar stå varmt och dragfritt och jäsa i 30 minuter. T ex ovanpå spisen medan du värmer ugnen.
9.
Grädda sedan bröden i ugnen i 15 minuter, tills de är gyllenbruna och fina.
Variation
Vill man så kan man blanda i någon dl solrosfrön
eller valnötter i degen. Man kan också lägga till 1 tsk brödkrydda, lite riven
pomerans, eller riva ner en liten morot i degen. Eller trycka fast vallmofrön
eller pumpakärnor på bullarna innan de jäser.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar