onsdag 23 oktober 2013

Gamla narcisser som inte blommar - vad beror det på?

I gamla trädgårdar hittar man ofta gamla narcisser. Ofta blir det få blommor och desto fler blad på dessa. Det finns några möjliga anledningar till det, som jag tänkte berätta om. Anledningarna är listade i trolighetsordning. Dvs, börja dina åtgärder vid punkt 1 :-)

1. Bladen fick inte vissna ner naturligt. Många trädgårdsägare är väldigt snabba med att ta bort gulnande blad på lökväxter. Vill man att löken skall komma tillbaka nästa år och blomma så får man absolut inte göra detta. Lökväxter är i vila största delen av året. Den korta stund de är gröna ovan jord är den tid de har på sig att samla näring för att skapa en ny sidolök som kan blomma nästa år. Att gömma bladen under stenar ger samma effekt som att klippa bort dem, de kan inte fotosyntisera.

2. Torra, varma vårar ger dålig blomning nästa år, om du inte vattnar dina lökväxter! Lökarna blir inte stora nog för att producera nästa års blomanlag. Vattna om våren är torr, och ge näring, gärna i snabbverkande flytande form medan bladen är gröna. Dvs, något som växten kan ta upp på en gång det vattnas ut. Hönsgödsel upplöst i vatten, flytande krukväxtnäring - det mesta fungerar. Vid plantering grundar du istället med en långsamverkande sort i gropen, t ex benmjöl eller vedaska, som ger näring under längre tid.

3. Löken står inte djupt nog, och torkar ut under sommaren. Tjäle och annat kan flytta lökar både upp och ner i jorden. Gräv upp dem efter blomning, innan bladen vissnat helt så att du ser var de är. Plantera om dem MINST "3 lökar djupt". Dvs en lök som är 4 cm hög, ska ha 8 cm jord över sig. Du gräver i detta exempel en grop som är 12 cm djup. Dela isär lökarna från varandra, och plantera dem med en decimeters mellanrum, gödsla och vattna.

4. Narcisser som inte blommar kan ha drabbats av narcisslökfluga, som lägger ägg i löken och vars larv äter upp blomanlaget. Flugan är söt och humleliknande. Regelbunden vattning på senvåren/försommaren, så att blad och jord blir fuktiga minskar angreppen. En normalstor lök som angripits ett år kan hämta sig och blomma igen efter några år. En uppgrävd lök på hösten som känns mjuk och har ett runt litet ingångshål, räddar du genom att fiska ut larven med en virknål, eller genom att klämma ut den. Plantera löken igen, den kommer igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar