Så nu står du där med en djungel av frösådda plantor som trängs i fönstren och vill ut. Fast det är minusgrader på nätterna. Har du växthus är det bara att leta fram skarvsladdarna, dra el från huset och ställa in en värmefläkt. Det finns billiga små värmefläktar 99-199:- på byggmarknaden som duger alldeles utmärkt till detta. Ofta är de vita och lite äggformade. De har ett vred som har en termostat, och där får du prova dig fram vad den skall stå på för att den skall gå igång ungefär vid önskad temperatur. Längst nere på denna bild finns en sådan billig fläkt med frostvakt. De heter även badrumsfläkt, och fungerar alltså i fuktiga miljöer.
När du ställer ut dina växter i växthuset måste du tänka på att de inte är vana vid så stark sol, efter att ha stått inne hela sitt liv. Drapera dem i fiberduk första veckan, eller ställ dem under ett bord.Det är inte snyggt, men tillfälligt, och fungerar jättebra. Bränns växterna av solen får de gulvita pappersliknande fält på bladen, och mår inte så bra.
Har du inget växthus? Inga problem! Växthuset högst uppe på sidan byggde min man åt mig av spillvirke från lastpallar och annat som fanns hemma, och byggplast ovanpå. Det tog honom bara ett par timmar, och kostade 200:- i byggplast och tejp. Jag använde det sedan som tillfälligt växthus i två år, och det klarade vintern galant.
Känns det oöverstigligt att snickra något så stort själv? Ställ två-tre pallkragar ovanpå varandra och lägg på ett gammalt fönster, eller snickra ett lock av ströläkt(smala pinnar från byggmarknaden med 2x2cm i diameter) och byggplast.
Vips har du gjort dig en kallbänk. I kallbänken kan du också ställa ner den lilla fläkten jag berättar om ovan. Om du inte har el, kan du istället bottna din bänk med färsk hästgödsel blandad med halm så har du plötsligt en varmbänk! Får du inte gödsel-halmblandningen att bli varm (dvs brinna) så var inte hästgödseln färsk nog. Då kan du rädda situationen genom att strö ut ett paket blodmjöl över halmen, och vattna noga. Blodmjölet är fullt av kväve, och "brinner" tillsammans med halmen.
Även plastväxthus med gröna metallramar som man köper på Ö&B/Rusta/Jula fungerar bra ihop med värmefläkten. Glöm inte att använda termometer, och att vädra alla växthus/varmbänkar/kallbänkar när det är soligt och varmt, så att det inte blir för varmt för växterna.
Sista nattfrost på våren är runt 6/6 här i mina trakter. Först då vågar jag sätta ut frostkänsliga växter som tomater på friland utan skydd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar