lördag 5 april 2014

Hasselnöt- och chokladcupcakes to die for

Ger 12 st normalstora cupcakes
Sätt ugnen på 175 grader.

Muffinsingredienser
100 g smör
2 dl strösocker
1 dl mörkt muscovadosocker
100g hasselnötter, grovhackade
5 msk cacao
1,5 dl vetemjöl
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Chokladmoussetopping
200g mörk blockchoklad
3 dl vispgrädde
10-15 nötter
O'hoj chokladsås för glass

Så här gör du muffins
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna. Blanda ägg, socker, muscovadosocker & vaniljsocker i en bunke med en slev. Häll i vetemjöl, bakpulver, cacao och rör om. Hacka hasselnötterna grovt, så du får stora bitar. Tillsätt dem också, samt det smälta smöret. Blanda tills du har en jämn smet.

Ställ 12 muffinsformar på en vanlig plåt eller i en muffinsplåt. Fördelen med den sistnämnda är att muffinsarna inte flyter ut åt sidan, utan blir formade precis som hålen i plåten. Å andra sidan ser det mer "hemgjort" ut med lite sneda muffins, så det är inget måste. Fyll formarna till 2/3 med smet, och grädda dem ca 15 minuter i ugnen. Muffinsarna skall vara kladdiga inuti, men inte på ytan.
Låt dem svalna utomhus eller i kylskåp.

Så här gör du toppingen
Bryt chokladen i rutor, lägg den i en djuptallrik. Micra på full effekt ca 30 sekunder. Rör om och upprepa, 30 sekunder i taget, tills allt smält. Brukar ta ca 2 minuter totalt. Ställ åt sidan och låt svalna LITE.
Vispa grädden tills den blir fast, med elvisp. Vispa i den smälta chokladen i grädden. OBS! Spara en matsked smält choklad i tallriken till garnering! Konsistensen på chokladmoussen skall vara mycket fast, så att det går att spritsa den. Den ska absolut inte rinna, då får du vispa mer. Ta en slickepott eller liknande, och blanda ihop allt som sitter på kanterna i bunken, så allt är jämnbrunt.

Montera cupcakes
Ta fram dina kalla muffins. Ofta är det en grop i mitten på denna sort. Förtydliga gropen genom att trycka ner i mitten med ett finger. Spruta i 1-2 tsk chokladsås i gropen - det som ryms helt enkelt. Sedan monterar du din favoritspritstyll på en spritspåse, och spritsar på chokladmoussen. Det går även att klicka på den med en sked så klart, men det är inte lika roligt.
Sedan ringlar du på slatten av den smälta chokladen ovanpå chokladmoussen. Den kommer att stelna i kylen sedan. Hacka de sista hasselnötterna och garnera med dem. In i kylen en stund till, innan du bjuder på dem.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar