Hemodlad majs som är skördad precis när den mognat är bland det godaste som finns. Det går inte att jämföra den med mataffärernas "färska" majs. Det är lite jobb med sådden, men när majsen väl fått fart sköter den sig nästan själv. Har du väl smakat, så är du beredd att jobba med den nästa år, jag lovar!
När du sår majs så använd en hyfsat djup kruka. Majs ogillar att få sina rötter störda, så de skall inte skolas om innan det är dags att plantera ut dem. På bilden har jag pga platsbrist sått i 7x7x8cm krukor som är 8 cm djupa. Redan tittar rötter ut, så det var i minsta laget. Majsfröna/korna skall sås ca 1,5 cm djupt. Nedersta halvan av krukan kan fyllas av planteringsjord/rosjord/blomjord, medans den övre halvan skall innehålla ren och ny såjord. Har du bra med utrymme sår du ett frö per kruka. Har du fler frön än utrymme sår du två per kruka, och klipper senare bort det ena skottet när du ser vilket som tagit sig bäst.
Bra och tidiga och supergoda sorter är t ex Swift, Golden Bantam och Rising sun. Swift är min absoluta favorit. Du skall inte blanda majssorter, då "extra tender" och "supersöta" sorter kan förlora sin fantastiska smak vid korspollinering. Detta gäller även prydnadsmajs! Skippa den och skippa popcornmajs mm om du ska odla god majs att äta.
Majsen skall sås inomhus i mitten av april-mitten av maj. Hinner de bli för stora inne är det risk att de viker sig vid utplantering. Stödpinne i början kan då funka. Sår du senare gäller det att du bor i södra halvan av landet, så att du får en mild höst och hinner njuta av dina frukter... Men en vecka hit eller dit spelar inte så stor roll. Det tar ca tre månader från sådd till skörd av majssorterna ovan.
De år som månaden maj är varm, kan man lyckas med direktsådd ute i mina trakter. Fröer behöver stadiga 15 graders jordtemperatur som minsta groningstemperatur, MEN gror bättre, snabbare och fler vid 20 grader. Det är därför vi förodlar. Inomhus kan du styra temperaturen. Ute kan du hjälpa till med att täcka med fiberduk vid sådd, men det är en chansning.
Sår du inne, så ställer du sålådan varmt och ljust, vid ca 20-22 grader. Håll sådden fuktig, men inte plaskblöt, då ruttnar fröna innan de hinner gro. När fröna kommit upp och slår i plasttaket på sålådan tar du av det. Nu lugnar du dig med vattningen, och låter sådden näääästan torka upp innan du försiktigt vattnar igen. Du kan lätt vattna ihjäl majsplanten. Sorgmyggor("blomflugor") är ett tecken på att du vattnar dina sådder lite för mycket - och att du skall köpa ett annat märke på såjorden nästa gång.
Jag odlar majsen i pallkragar, 2 på varandra. När du planterar ut majsplantorna behöver de sol- och vindskydd i början. Lättast för mig är att ställa på en tredje krage, och täcka den med fiberduk. Voila! Vind, frost OCH solskydd. Du kan inte lägga fiberduk löst på majsplantorna, då viker de sig. Men snart är majsplantorna stadiga, och grova!
Majsen vindpollineras, pollenet från hanblommorna högst uppe på plantorna skall blåsa/ramla ner på honblommorna som sitter vid stammen. Om detta misslyckas får du dåligt med majskorn på kolvarna. När du ser att hanblommorna börjar släppa pollen så var gärna där och hjälp till att skaka lite lätt på plantan.
Det är därför du inte ska plantera majsen i en lång rad. Sätt dem med 25-30 cm avstånd mellan plantorna. Jag sätter ca 12 plantor i en pallkrage(120x80cm). Då finns gott om plats för underplantering med spenat, ruccola, plocksallat eller pumpa/vintersquash av den rankande sorten. Pollineringen fungerar också bra med denna metod, då alla plantor står nära varandra.
På bilden ovan har jag pumpa under majsen, och bladen hjälper till att hålla fukten kvar i jorden och hindrar samtidigt ogräs från att gro. Både majsen och pumpan behöver en välgödslad jord och mycket vatten under säsongen. Majsens rötter är ytliga så den är känslig för bearbetning av jorden och torkar ut lätt. Perfekt för både majs och pumpa är att täcka jorden med gräsklipp. Det släpper ifrån sig näring, värmer vid nedbrytning och håller kvar fukten på jordytan.
Bor du i norr kan du odla majs i växthus. Du får då ruska plantorna varje dag tills de slutar släppa pollen, när du inte får hjälp av vinden.
Majskolvarna bildas på sidan av stammen. När kolven ser stor och fullmatad ut, och "håren" börjar vissna, drar du försiktigt ner en bit av det gröna täckmaterialet. Sätt tumnageln i ett av de ljusgula, stora kornen och titta och smaka på vätskan som kommer ut. Är den söt och som tunn mjölk är kolven perfekt. Är vätskan genomskinlig kan kolven stå kvar lite till, om du har fler att välja bland. Är den tjock som grädde är den förbi sitt bästa, skynda dig att använda den.
När du skördat kolven skall den skalas och håren tas bort, sedan kokar du den omedelbart i vatten med lite salt och socker i, bara några minuter. Sötman omvandlas till stärkelse och smaken förloras vid lagring. Det är det som hänt i mataffären.
Njut den med lite smör!
Jättebra information, tack!
SvaraRadera