Om tomaten får behålla sina sidoskott blir den snart en mycket stor och frodig planta. Får den då trängas med andra plantor i växthuset eller trädgårdslandet ökar risken för sjukdomar som gråmögel. I detta fall tjuvas plantorna för att låta luften cirkulera runt plantan.
Tjuva tomater gör man alltid med högväxande sorter. De kallas även indeterminate på engelska. Det är sorter som bara fortsätter att växa, rakt upp, och ganska snabbt. I ett växthus i vårt land blir de lätt 3 meter höga om de får, innan säsongen är över.
De tomater som kallas busktomater(determinate) kan man välja hur man vill göra med. De som heter minibusktomat, dvärgbusktomat etc och blir lägre än 60 cm skall aldrig tjuvas. Då tjuvar du dig själv på skörden. Den ursprungliga stammen avstannar på en viss höjd, t ex 60 cm, och det kommer stora mängder med sidoskott som ger frukt de med. Plantan blir ett myller av grenar huller om buller. Om busktomaten är av en högre sort, 100-150 cm hög, så kan du välja om du skall tjuva den eller inte. I ett växthus skulle jag tjuva den, för att den skall hålla sig frisk. Samma sak i en trång plantering på friland. Men bättre är att ge den ordentligt med plats och en luftig och solig växtplats.
Nu har du listat ut att du har en högväxande sort, och skall tjuva den. Hur gör du då? Jo, titta i vinkeln mellan "bladgren" och stam. Där kommer skott i 45 graders vinkel. Dem snäpper/bryter du av när de är 7-10 cm långa. Du väntar så länge så att du ska se att de inte är en blomklase.
Du kan börja leta efter tjuvarna när plantan är 50 cm hög. Sedan tittar du efter tjuvar, håller utkik efter ohyra samt ser om plantan behöver bindas upp ytterligare ungefär en gång i veckan.
På bilden står årets tomatplantor och trängs i väntan på sin slutplantering. Så här tätt skall de inte stå resten av säsongen. De rödmarkerade "tjuvarna" tas bort på denna planta.
Bra förklarat, tack!
SvaraRaderaPrecis vad jag behövde veta! 😊 👍
SvaraRaderaBästa beskrivningen hittills med tydliga bilder. Tack!
SvaraRadera