tisdag 15 oktober 2013

Äppelpaj med rosor


Ära den som äras bör, detta recept har jag hittat hos Yoli. För dig som inte heller är flytande i bulgariska, har jag återskapat det på svenska - och förenklat lite.
Sätt ugnen på 175 grader.

Till pajdegen
Blanda ihop:
125 g smält smör
70g florsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
100g finmalen mandel
150 g vetemjöl eller glutenfri fin mjölmix om du vill baka glutenfritt. Det fungerar utmärkt det med.

Tryck ut degen i en pajform.

Till fyllningen
Gör vaniljkräm av 5 msk Ekströms snabbmarsanpulver och 2 dl mjölk.
Bred ut ovanpå pajdegen.

Till rosorna
5-6 fasta äpplen med skal. En god, svensk sort med mycket smak. Charmalovsky var för mjuk, men Cox Pomona gick utmärkt till mina rosor.
Tag en potatisskalare och skär äpplet i remsor med den. Du vill gärna ha en bit skal med på de flesta bitarna/remsorna, det blir vackrast då. Om du börjar med att skala ett varv högst upp på äpplet, så kan du i nästa varv, som då blir en remsa "äppelkött" ta med 2 mm äppelskal i kanten. Och så vidare. Sedan rullar du ihop remsorna bäst det går till rosor. Man får skarva en del.
Här syns det bättre hur rosorna är gjorda:



När du är nöjd så mikrar du 1/2 dl aprikosmarmelad i 20 sekunder så det blir flytande, och droppar/penslar det på rosorna. Grädda pajen i ca 20 minuter tills pajskalet fått färg och äppelrosorna är gyllene men inte brända. Ja, du ser på översta bilden. Låt pajen kallna helt. Smakerna framträder mycket bättre när den är kall. Den kan med fördel göras dagen innan den skall ätas. Servera med vaniljsås eller grädde. Bon appetit!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar