fredag 18 oktober 2013

Så här odlar du egen vitlök

Vitlök SKA sättas på hösten. Idealiskt är att få ner den exakt två veckor innan marken fryser till. Men det är svårt att sia om vädret! Jag har här i Huddinge, söder om Stockholm, satt vitlöken i december i flera år, med bra resultat. Vitlöksproffs rekommenderar annars sättning i mitten av oktober till slutet av november för oss som bor i Mälardalen. I norra Sverige kan man börja sätta lök redan i mitten av september, och plantera så länge det går att gräva. I södra Sverige bör man istället vänta till i november.

Du köper virusfri, testad vitlök hos Jennys frön & sånt eller i din lokala trädgårdsbutik. För att plantera, delar du försiktigt på klyftorna i löken. Det brukar gå enkelt att göra genom att trycka mitt på löken med tummarna. Varje klyfta ger en ny vitlök. Stora klyftor från stora lökar ger större skördefärdig lök.

Klyftorna planteras med rotändan ner, med 15-20 cm avstånd mellan lökarna. Plantera klyftorna så att 5 cm jord täcker dem. Kyla är sällan ett problem för vitlök, som kan odlas i Sibirien likväl som i Provence. Stående vinterfukt är däremot ett större problem, så se till att jorden är väldränerad. Upphöjda odlingsbäddar eller pallkrageodling är perfekt för vitlöken.

Ibland tittar vitlöken upp med små gröna skott redan på hösten, om du satt den tidigt eller vädret är milt, men de brukar övervintra bra ändå. Vitlök behöver mycket näring och bra med vatten för att bilda stora fina lökar. Du måste börja gödsla redan när snön smälter, eller se till att du gödslat med något långtidsverkande redan vid planteringen. Ett bra sätt att gödsla under sommaren är att lägga på gräsklipp mellan vitlökarna.

Den första vitlöken kan skördas som färsk i början på sommaren, med en 2 – 4 cm stor lök och helt grön blast. Du kan också äta blasten. Ibland läser man i tidningar att det går bra att “skörda” klippgrönt av vitlöksblasten, och låta löken stå kvar. Men vitlöken behöver sin blast för att bilda en stor och fin vitlök. Kanske kan du sätta de minsta vitlökarna tillsammans i ett hörn av odlingsbädden och märka ut dem som “klippgrönt”?

I mitten av juli, början av augusti är det dags att skörda. Du får pröva dig fram för bästa tidpunkt. Blasten har nu gulnat i topparna och löken är klar. Den skall ha fått klyftor, men ytterskalet skall vara intakt. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre, skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp.


Nu ska vitlöken torkas för att kunna sparas. Enklast är att spänna upp en lina på ett soligt ställe - eller varför inte utnyttja tvättens torkställning? - och hänga upp lökarna i blasten med hjälp av klädnypor. På bilden ovan har jag spänt tvättlina mot huset, under taknocken, för att minska mängden regn som kan blöta ner lökarna.

När blasten är helt torr, och inte längre det minsta grön, efter ca 2 veckor, rensar du bort de yttersta, smutsiga lagren av lökskal och blast. Nu kan du fläta dina lökar om du vill. Om du inte vill göra en lökfläta, eller har en sort som inte går så bra att fläta pga halslök eller liknande, så klipper du av blasten ca 2-3 cm ovanför löken. Halslöken kan du äta, eller plantera nästa höst om du vill. Nu kan du ta in löken för förvaring. Idealiskt är rumstemperatur, t ex i köket. Häng upp flätan, eller förvara lökarna i luftiga korgar eller nät. LÄGG DEN INTE I KYLSKÅPET! Lägger du vitlöken kallt & fuktigt i kylskåpet nu, är det en signal till den att börja växa och skjuta gröna skott. Då går den inte att förvara länge. Det är det som hänt med vitlök du köper i mataffären, som du svär över att den inte går att använda efter ett par veckor. Någonstans i transportkedjan har vitlöken kylförvarats, och väckts ur sin vila och skjuter därför gröna skott.
Vitlök som du odlar själv, skördar & torkar enligt mina instruktioner och förvarar i rumstemperatur, är fräsch och fin långt in på våren/försommaren året därpå!

2 kommentarer:

  1. Hej Jenny! Tack för din utmärkta beskrivning på torkning av vitlöken!
    Särskilt tipset att vänta med att skala av den torra blasten tills den är helt torr.Så tänker jag göra i år.
    Glada Hälsningar Runa

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset med vitlöken. Min hänger på tork nu: :)

    SvaraRadera